Emmenaar (32) wacht werkstraf wegens ontucht met verstandelijk beperkte vrouw in Peize

Emmen / Peize - Tegen een 32-jarige man uit Emmen is een werkstraf van 120 uur geëist voor ontucht met een verstandelijk beperkte vrouw in Peize. De man werd ook verdacht van verkrachting, maar de officier van justitie acht niet bewezen dat sprake was dwang.

De verdachte heeft zelf ook een verstandelijk beperking, maar minder dan de vrouw. De twee hadden een relatie gehad, die was twee weken voor het incident uitgegaan. De man kwam januari vorig jaar bij haar langs in haar appartement in een instelling voor begeleid wonen. Daar hadden de twee seks. De vrouw heeft later gezegd dat het tegen haar zin gebeurde. Er is aangifte gedaan en zij is verhoord in een speciale verhoorstudio.

Officier: niet in staat haar wil aan te geven

De Emmenaar zei dat zij het initiatief nam voor de seks. De vrouw heeft verklaard dat zij juist aangegeven dat zij niet wilde. Volgens de officier is er geen bewijs voor verkrachting. Wel acht zij hem schuldig aan ontucht met iemand die niet in staat is, haar wil aan te geven. Naast de werkstraf is een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Zijn advocaat Reina Bosma vindt dat de man moet worden vrijgesproken. De raadsvrouw benadrukt dat ook hij een verstandelijk beperking heeft en dat hij absoluut niet wist dat zij haar wil niet kon bepalen. ,,Ze hadden een gelijkwaardige relatie."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.