Danny Buijs looft inbreng jeugdspelers

GRONINGEN Het idee was als volgt: tegen Ross County zou FC Groningen het eerste uur beginnen met een piepjonge ploeg en die daarna vervangen door de meer ervaren spelers. Een dag later zou de rolverdeling dan andersom zijn.

Maar bij Danny Buijs sloeg toch wel even de twijfel toe, bekent de hoofdcoach van FC Groningen. „Wat nu als we met die hele jonge ploeg bij de rust al met 3-0 of 4-0 achter zouden komen te staan. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. Even hebben we overwogen om jong en oud te mixen, maar uiteindelijk kozen we toch voor de eerste opzet.”

De jeugdspelers stelden Buijs en zijn collega’s niet teleur. „De jongens hebben het uitstekend gedaan. Niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook op de trainingen.” Door onder meer lichte blessures deed Buijs op meer jeugdspelers een beroep dan aanvankelijk zijn bedoeling was. Vijf spelers zouden de eerste trainingsweken mogen meedoen.

Van hen kwam Tomas Suslov door een blessure niet in actie, maar acht andere tieners wel. In het laatste half uur tegen Preussen Münster bestond de complete achterhoede zelfs uit spelers van FC Groningen onder 19 jaar met Ayoub Haddad (18), Leonel Miguel (18), Milan de Koe (17) en Thomas Poll (17). Buijs zag tot zijn genoegen dat de talenten niet schroomden om stevig in te grijpen. „Ik ben heel tevreden over hoe zij zich hebben gemanifesteerd. De meeste jongens gaan nu op vakantie. Alleen Thomas Poll, Romano Postema en Remco Balk zijn mee op trainingskamp.” Eind juli hervat onder 19 de trainingen. De ploeg speelt weer op het hoogste niveau.

Wim Masker