Fochteloërveenweg tijdelijk dicht om kraanvogeljongen

Veenhuizen - De komende avonden wordt de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om kraanvogeljongen de kans te geven veilig over te steken.

Vorig jaar sneuvelden twee jonge kraanvogels vanwege verkeersdrukte. Na een vrijwel mislukte eerste broedpoging, zijn twee paar kraanvogels er dit jaar in geslaagd een ei uit te broeden, aldus Natuurmonumenten. ‘De kraanvogelparen zoeken nu met hun jong naar voedsel en steken regelmatig de weg dwars door het Fochteloërveen over.’

Natuurmonumenten heeft daarnaast de mindervalidenroute en het informatiepunt aan de Fochteloërveenweg tijdelijk gesloten.    

Voedsel zoeken en veilig slapen

De kuikens kunnen pas over een paar weken vliegen. Dat maakt de vogels kwetsbaar. De aanhoudende droogte is een extra risico in de overleving. Door de lage waterstanden vallen plassen droog en de vogels lijken minder voedsel tot hun beschikking te hebben. In de droge delen zijn nauwelijks libellenlarven en kikkers te vinden. De kraanvogelouders verplaatsen zich met hun kwetsbare kuiken lopend naar het nattere centrale hoogveen. In dit gebied kunnen de ouder meer rust, voedsel en een veilige slaapplaats vinden. Daarvoor moeten de kraanvogels met het kuiken wel de Fochteloërveenweg oversteken.

Zorgplicht  

Het Fochteloërveen is het belangrijkste broedgebied van kraanvogels in Nederland. De provincie, gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten nemen nu maatregelen om vanuit de zorgplicht in kader van de Wet Natuurbescherming de vogels te beschermen.

Om bezoekersdrukte te voorkomen sluit Natuurmonumenten tijdelijk de informatieruimte en het bijgelegen mindervalidenpad aan de Fochteloërveenweg. Een boswachter houdt de kraanvogelparen in de gaten. Op de momenten dat kraanvogelparen zich ophouden in de buurt van de weg en deze mogelijk willen oversteken, sluit de gemeente de Fochteloërveenweg voor alle verkeer. Zo kunnen de kraanvogelouders samen met hun jong veilig de weg over steken.

Half juli

De afgelopen dagen bleek het noodzakelijk om begin van de avond de weg een paar uur af te sluiten. De maatregel duurt tot half juli, het moment dat de jongen kunnen vliegen.