Bjorn had het zijn ouders beloofd

Waar gebeurt dat nog, dat kinderen doen wat ze hun ouders beloven? Bjorn heeft vooraf aan de wedstrijd zijn ouders beloofd in de aanval te gaan. En ...... hij wint het eindklassement van het Wielerweekend Roden bij de Nieuwelingen (categorie 15-16 jaar).

RODEN De basis hiervoor heeft hij gelegd in de 84 km lange klassieker. Na 13 km gaat hij er vandoor en rijdt 40 km solo. Na de laatste gravel strook bij Peest sluiten 2 jongens aan en die gingen knoeperhard rijden. Uiteindelijk blijft hij met de latere winnaar over en eindigt steenkapot als 2e. Overal kramp en hij kan zelfs niet op eigen kracht op het podium klimmen.

Omdat Bjorn met zijn ploeg in de regen ook een uitstekende tijd heeft neergezet in de ploegentijdrit, maakt hij grote kans het algemeen klassement te winnen. De regen is een voordeel, want met een kleine ploeg van 3 man zijn ze niet bang in de bochten en rijden ze gemiddeld 43 km/uur. Het komt er dus op aan de goede positie in het klassement veilig te stellen. De ploeg besluit Bjorn en ploegmaat Jente Klaver voorin te houden en alle ontsnappingen terug te halen. Dat lukt en Bjorn wint zijn eerste grote prijs dit jaar in de naar zijn oordeel mooiste en zwaarste koers in Nederland.

Opa vlucht

De familie Slenema heeft een succesvolle geschiedenis met wielrennen in Roden. Bjorn wint dit jaar het eindklassement, zijn broer Adne won vorig jaar de klassieker bij de Junioren en hun oom Jacob heeft 1x bij de Junioren en 1x bij de Elite-Heren gewonnen. Opa Jan heeft het ooit, zonder succes, bij de veteranen geprobeerd, maar is wel heel succesvol als voorzitter van de organiserende Wielervereniging Roden.

Totaal zijn 507 deelnemers aan de start verschenen: 114 Nieuwelingen, 115 Junioren, 138 Dames en 140 Elite-Heren. Zij verreden de 3 onderdelen, ploegentijdrit, criterium en klassieker verspreid over de beide dagen. Bij de Junioren won Loe van Belle, bij de Dames Mareille Meijering en bij de Elite-Heren Robin Lowik .

Zinderend

Het was een zinderend weekend dat geweldig heeft bijgedragen aan de ambities van de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld om fietsprovincie en fietsgemeente van Nederland te willen zijn. De deelnemers waren bijna uniniem in hun oordeel dat dit Wielerweekend uniek is en wellicht het mooiste van Nederland.

Het Wielerweekend Roden werd mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van de vele sponsoren en vooral niet te vergeten door de ruim 150 vrijwilligers. Verkeersregelaars, motorrijders, bouwploegen voor het parkoers, EHBO-ers, ronde-artsen, chauffeurs van de volgauto’s, cateraars voor lunchpakketten en warme maaltijden, plus al die andere helpende handen hebben zich met veel plezier en enthousiasme ingezet om er een mooi weekend van te maken. Meer info: www.wielerverenigingroden.nl (Foto’s Pieter Buijs.)