Peize geniet van prachtige Paardenshow

PEIZE De Paardenshow van Peize overtrof zondag alle verwachtingen: prachtig weer, spectaculaire shows en voor elk wat wils. Ondanks de concurrentie van evenementen in de buurt trok de show, georganiseerd door het paardensport comité van Vereniging Volksvermaken, zo’n 2000 toeschouwers.

Het publiek zag een wervelende middagshow. Hoogtepunt waren de optredens van showteam Clemens, waarbij het Wilde Westen tot leven kwam. Een barrelrace (op snelheid langs tonnen) en pole bending (slalommen om palen) waren enerverend en voorbodes voor nog meer spektakel. Zoals de ridderspelen, op historische grond van de vroegere havezate het Huis van Peize, waar ooit hevige strijd werd geleverd. Anno 2019 werd een steekspel opgevoerd à la Robin Hood en Ivanhoe.

Een heuse primeur was de demonstratie van horseboarding Holland. Een paard dat een persoon op een surfplank op wielen voortrekt bracht het publiek in vervoering. Blikvanger was de Concours d’Elegance. ‘Autheniek gerij’, van houten boerenwagen tot Oostenrijks boodschappenwagen. Verder werden er drie tuigpaardenrubrieken getoond. Bij de 2-span fungeerden burgemeester Klaas Smid en wethouder Henk Kosters als jury voor het ‘schoonste geheel’.

Cowboyshow

Gymnastiek op paard werd opgevoerd door voltigevereniging de Ravenruiters uit Paterswolde. De groep, die onlangs zevende werd op het NK, liet acrobatiek van hoog niveau zien. Aan het eind van de middag nog een uitsmijter van de Clemens-groep: een wervelende cowboyshow. Naast spectaculaire showelementen was er ander vermaak.

Kinderen stonden in de rij voor het Vliegend Tapijt, maar ook bij het schminken en kleindieren aaien. Bij de demonstratie schaapscheren was het een drukte van jewelste. Een stoelendans zonder pony’s sloot de meer dan succesvolle middag af. (Foto’s Erik Ebbinge.)