PI Veenhuizen wint internationaal voetbaltoernooi

VEENHUIZEN Een team van gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen is donderdag in Almelo winnaar geworden van een internationaal voetbaltoernooi.

Aan het European Football Works Festival, dat werd gehouden binnen de muren van de gevangenis in Almelo, deden veertien teams mee. PI Veenhuizen klopte in de halve finale de oud-profs van FC de Rebellen met 4-1 en was in de finale met 3-1 te sterk voor de ex-gedetineerden van het Ierse Bohemian FC uit Dublin.

Andere deelnemers aan het toernooi waren de maatschappelijk georiënteerde teams Ajax Challenge, Dordrecht United, Heracles Almelo, Southampton, Chelsea (beide Engeland), KAA Gent (België) en de gevangenisteams van PI Almelo, PI Lelystad, PI Nieuwegein, Norgerhaven (Veenhuizen) en het Duitse JVA Lingen.

Samenwerking

Het evenement, dat twee jaar terug in Norgerhaven werd gespeeld, vond voor de vierde maal plaats. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, had voor de editie van dit jaar samenwerking gezocht met de EFDN (European Football for Development Network). Bij EFDN zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten.

Doel is om profclubs te inspireren om zich maatschappelijk in te zetten en de voetbal te gebruiken om de levens van mensen in Europa positief te veranderen. Daarbij richt de EFDN zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-)gevangenen. Ook de komende jaren blijven DJI en EFDN samenwerken en organiseren ze onder andere het jaarlijkse European Football Works Festival.

Workshops

Op het programma stonden donderdag niet louter voetbalwedstrijden. Het evenement in PI Almelo had een uitgebreid randprogramma met workshops en gastsprekers uit binnen- en buitenland, allemaal rond het thema voetbal en re-integratie en rehabilitatie.

Het team van PI Veenhuizen bestond voor een groot deel uit spelers die de afgelopen maanden binnen de muren van de gevangenis Esserheem hadden deelgenomen aan het project Naoberschap Inside. Dit project is een samenwerking tussen PI Veenhuizen en de maatschappelijke tak van FC Emmen: Naoberschap Inside. Het moet er toe leiden dat gemotiveerde gedetineerden die met succes een trainingstraject afronden in aanmerking komen voor een baan bij één van de businessclubleden of sponsoren van FC Emmen.