Vrouwenkiesrecht in museum

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Nederland het Vrouwenkiesrecht tot stand kwam. Kortgeleden werd dit herdacht en gevierd in het Groninger Museum.

Met de opening van de tentoonstelling over Aletta Jacobs en een lezing door conservator Egge Knol van het museum , was dit het startsein. De in het jaar 1854 te Sappemeer geboren Aletta Jacobs, overleden te Baarn in het jaar 1929, was de eerste vrouwelijke studente die tot een universiteit werd toegelaten. Dat was in Groningen. Men spreekt van het jaar 1871. Ze is ook gepromoveerd aan de universiteit van Groningen. Haar proefschrift was “Fysiologische en Pathologische verschijnselen aan de grote Hersenen”.

Ook heeft ze gestudeerd aan de universiteit van Amsterdam. Ze studeerde af als arts en had later een eigen huisartsenpraktijk. Ze was het boegbeeld voor ”Vrouwen Gelijke Kansen”. Ook heeft ze zich ingezet voor het Vrouwenkiesrecht. Dat is in 1919 door de Tweede Kamer goedgekeurd. In 1922 konden de vrouwen voor het eerst naar de stembus. De leeftijd om te mogen stemmen was toen 25 jaar. Inmiddels is dit nu 18 jaar. Ze heeft ook jaren gereisd en verschillende landen bezocht o.a. Indonesië heeft ze bezocht. Hiervan is een documentaire gemaakt door Step Vaessen waarvan 12 mei de eerste uitzending was en er nu nog vier volgen op de zondagavond voor NPO-2.