Straatpraat: stormschade?

RODEN Het weer is aardig van slag, de laatste tijd. Vorige week dinsdag rukte een storm veel bomen uit de grond of brak ze in tweeën als luciferhoutjes en vrijdagavond ging het weer tekeer... Straatpraat is benieuwd of u ook schade had...

Willem en Elly Niessink uit Roderesch zijn er niet helemaal zonder kleerscheuren afgekomen. „We hadden een klein beetje schade. Onze pergola met lonisera is omgegaan. Maar ja, dat valt nog heel erg mee. In de buurt zijn grote bomen omgegaan”, aldus het paar. „Ze hebben het over valwinden, maar het is wel een heel groot gebied”, meent Niessink.

Ze hoorden dat de herbergier uit Roderesch nog uit het raam gekeken had. „Hij zag dat de regen alle kanten op ging. Of het door de klimaatverandering gaat, weet ik niet, daar heb ik niet genoeg verstand van. Maar ik heb wel de indruk dat bepaalde weersverschijnselen langer duren. Zoals droogte. En vaker harde regen. We hebben de bestrating bij het huis wat aangepast, zodat water van het huis wegstroomt. En een drempel verhoogd...”

Anne Bijlsma uit Oldekerk heeft de storm ook van dichtbij beleefd. „Een populier bij ons, van zo’n 20 cm dik, ging om. Hij is gewoon afgeknapt. In de buurt lag nog een boom, maar op zich was het vrij rustig. Met met zo’n boom sta je toch raar te kijken’, merkt hij op.

Verder had de Westerkwartierder schade aan zijn prieeltje. „Er zitten dakleershingles op, een deel was weggewaaid. Heb Univé gebeld, die zouden het wel regelen... Of dit vaker voorkomt, zulke stormen? Och, nee. Ik ben ook geen doemdenker. Uitzonderingen horen er bij. We zijn trouwens maar een stipje in de wereld, in het heelal. Of wij het klimaat nu verpest hebben? Dat is een lastige...”

Maayke Kijk in de Vegte uit Peize, hier met Jessie, heeft helemaal geen last van de storm gehad. „Nou ja, een paar takjes. We hebben de waarschuwingen wel gehoord. Om bij de bibliotheek van Leek te komen, moesten we omrijden via Groningen. Onderweg had ik al omgewaaide bomen gezien”, vertelt ze.

Onveilig heeft ze zich niet gevoeld. „We houden er wel rekening mee. We gaan bij storm niet met de caravan op pad, en gaan niet de Afsluitdijk over of door polders. Onze tuin ligt aardig beschut, en om nou de dakpannen vast te spijkeren...” Dat het een gevolg is van klimaatverandering, daar wil mevrouw Kijk in de Vegte niet zomaar aan. „Door de eeuwen heen heb je altijd fluctuaties gehad”, meent ze. (Foto’s Germ Geersing.)