Calm after the storm in Roden

RODEN (INGEZONDEN) De Wit-Russische kinderen zijn op uitnodiging van de Werkgroep Tsjernobyl alweer een week in Roden en omgeving.

De eerste dagen stonden in het teken van bijkomen na de lange (40 uur) reis die ze achter de rug hadden. De eerste dagen zijn altijd spannend. De gastouders vragen zich af wie ze in huis krijgen en hun kinderen of ze er een leuk speelkameraadje bij krijgen. Voor de Wit-Russische kinderen is het nog veel spannender, je zult maar 10 jaar oud zijn, een maand van huis en logeren bij mensen die geen woord Russisch spreken. Tot overmaat van ramp was de school van de kinderen, de Bomenburcht, bijna geraakt door een enorme boom tijdens de storm van woensdag.

De eerste dagen brengen we de uitrusting van de kinderen altijd een beetje op peil. De gastouders brengen kleding in waar hun kinderen zijn uitgegroeid of verzamelen deze bij vrienden en familie. Deze kleding brengen we bij de Kledingbank in Roden. Daar mogen de kinderen vervolgens een leuke garderobe bij elkaar zoeken. Wat over is, blijft bij de Kledingbank.

Deze week hebben de kinderen al volop genoten van sport en spel. Ook hebben ze elkaar, met medewerking van de Esborg en de dames van de Ladies Circle, culinair verwend met pannenkoeken. De Ladies Circle organiseerde dit programmaonderdeel al voor de 20 ste keer. Ook muziekpedagoog Cees van Loon maakte de kinderen weer in dol enthousiast met zijn inspirerende muzieklessen.

Tot slot maak ik graag melding van een bijzonder initiatief. Een aantal Roner ondernemers heeft een Wit-Russisch kind ‘geadopteerd’ en bij Little Joy voorzien van een paar leuke setjes kleding. Wat een geweldig initiatief, ik heb zelden zo’n stralende kinderen gezien. We hopen dat er een olievlekwerking uit zal gaan van deze geweldige spontane actie. Henk en Jeroen, geweldig bedankt namens een aantal hele gelukkige kinderen!

Arie van Klei