Alles over de e-bike

De e-bike-dag in de gemeente Noordenveld is 13 juni. Univé organiseert dit samen met de gemeente Noordenveld en Veilig Verkeer Nederland. Het is een geheel verzorgde dag speciaal voor iedereen die een e-bike heeft of nog twijfelt over de aanschaf ervan.

RODEN ‘De e-bike-dag in de gemeente Noordenveld is 13 juni. Univé organiseert dit samen met de gemeente Noordenveld en Veilig Verkeer Nederland. Het is een geheel verzorgde dag speciaal voor iedereen die een e-bike heeft of nog twijfelt over de aanschaf.

‘We doen in het kader van Kop van Drenthe Op Fietse allerlei activiteiten”, zegt wethouder Alex Wekema. Daarnaast heeft Veilig Verkeer Nederland ‘veilig op de fiets.’ Met de e-bike heb je meer snelheid, is het anders remmen en bochten maken. Deze dag is om mensen zoveel mogelijk te informeren en te laten ervaren wat de e-bike is.’ “Er is een behendigheidsparcours die iedereen kan doen. Je krijgt praktische tips van deskundigen. Je kunt je reactiesnelheid testen, bijvoorbeeld als je full power rijdt of anders als je de weg moet oversteken. De fietsenmaker van fietsenzaak De Fiets uit Roden is er.” Er kan kennis opgefrist worden bij een verkeersquiz. De e-bikedag is bij de voetbalvereniging Roden aan de Norgerweg 2. Het programma start om 10.30 uur. Van 13 tot 16 uur is er een informatieve markt met als thema mobiliteit en veiligheid.

Wethouder Jeroen Westendorp rijdt om 11 uur het behendigheidsparcours. ‘Hij is ook een fanatiek fietser’, zegt Wekema die zelf niet kan komen. Privé heeft hij ook een e-bike die hij veel gebruikt. ‘Zakelijk heb ik een speed bike. Alle vergaderingen in de driehoek Assen, Groningen, Drachten doe ik daar mee. De fiets kan circa 45 kilometer per uur. Ik ben over het algemeen hierdoor sneller op de bestemming en het helpt je bovenal om fit en fris te blijven
en bijvoorbeeld de vergaderingen te relativeren.’

Leeg

Wekema fietste al veel, dat is een periode iets minder geweest maar sinds vier jaar wel weer veel. ‘Ik dacht ook op een gegeven moment van ik ga steeds met de auto van overleg naar overleg. Nu dus met de fiets. Het komt voor dat ik op een dag 100 kilometer fiets en als ik dan op de bestemming aankom ben ik weer leeg in het hoofd.’ De gemeente Noordenveld heeft de rij2op5 E-bikeproef. ‘Daarmee kunnen mensen 2 weken een e-bike proberen. Die actie loopt heel goed.’ Wekema somt de voordelen van de e-bike op.

‘Je bereikt een grotere afstand in dezelfde tijd dan met een gewone fiets. Waar je anders in 15 minuten in Peize bent, ben je nu in de stad. Het wordt steeds aantrekkelijker. Het is beter voor jezelf, het milieu en de omgeving. Omdat de tijdwinst met de auto ten opzichte van de fiets kleiner wordt, wordt het steeds interessanter. Ik ben bijvoorbeeld sneller in het centrum van Groningen als met de auto.’ Gevraagd naar de nadelen zegt de wethouder : ‘De batterijen zijn misschien iets minder duurzaam, maar die worden ook steeds beter en de actieradius groter. De oplaadspullen hoef je dan niet meer mee, dat kun je thuis doen. Een ander nadeel is misschien dat je bij regen nat wordt.’

Cindy Houwen