Mensinge doet mee aan de Dag van ‘t Kasteel

RODEN Tweede Pinksterdag – maandag 10 juni – is de Dag van het Kasteel. Museum Havezate Mensinge in Roden doet mee en zet tussen 13.00 en 16.30 uur haar deuren open voor het publiek. ‘Over de grenzen’ is dit jaar het thema.

De Dag van het Kasteel is een landelijk evenement. In Groningen en Drenthe zijn op die dag – naast Mensinge – negen borgen en kastelen te bezoeken. Iedere deelnemer heeft een eigen programma. In Roden staat de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners centraal. Zoals dat van de familie van Ewsum, die van 1480 tot 1721 eigenaar was van de havezate.

De familie ging destijds al ‘over de grenzen’: zo gaat het verhaal dat Onne Ewesma – die Mensinge als buitenhuis kocht – een exotische vruchtentuin heeft ingericht. Hij reisde de hele wereld rond en maakte daar kennis met o.a. abrikozen en vijgen. Die wilde hij verbouwen in zijn moestuin. Maar omdat het Nederlandse klimaat ongeschikt was, probeerde hij de vruchten te verbouwen in zijn turfhok.

Buitenlands

Wie Mensinge bezoekt, merkt verschillende buitenlandse invloeden bij de inrichting van de havezate. In de authentiek ingerichte keuken staat een kast vol met Engels Wedgewood porselein. In de eetkamer valt het bijzondere Chinese eetservies van Chien-Lung porselein op dat omstreeks 1780 is besteld door de toenmalige bewoner Coenraad Wolter Ellents.

Japanse en Chinese invloeden zijn ook te vinden in de grote kamer; de voormalige ridderzaal. Hier staat een hoekkastje met gekleurd Japans en Chinees porselein. En op de grote Willem III vitrinekast staat een vijfdelig kaststel uit ongeveer 1700. De klok in de grote kamer is een grote marmeren Franse pendule uit ongeveer 1900 met daarop de aanduiding Henri Julien Paris.

Kleding

De geschiedenis van Museum Havezate Mensinge wordt tijdens de Dag van het Kasteel levendig gemaakt door de vrijwilligers die zoveel mogelijk in authentieke kleding rondlopen. In de aanloop naar deze dag toe houdt Vincent Jonkheid twee lezingen, waarin hij het thema ‘over de grenzen’ vanuit een heel ander perspectief belicht. Hij neemt de bezoeker mee naar omstreeks 1500; een roerige tijd, waarin naburige vijanden de grenzen van de Ommelanden en Drenthe overstaken. Deze lezingen zijn te bezoeken op zondagmiddag om 13:30 uur en 15:00 uur in het Koetshuis.

Naast de lezingen is in het museum de expositie van de bekende Groningse schilder Henk Helmantel te bezichtigen. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 15 september. (Foto’s Museum Havezate Mensinge.)