Schaakclub Roden: de laatste hindernissen

RODEN De voorlaatste ronde van de interne competitie van schaakclub Roden kende weer enige adembenemende momenten.

Natuurlijk hielden de twee kemphanen voor de titel, elkaar regelmatig in de gaten. Zo nam Lieuwe Boskma de nummer 1 van dit moment zo nu en dan een kijkje naar de verrichtingen van nummer 2, Ruurd Kunnen. Deze vond in Arend van der Burgh een taaie tegenstander die na het verlies van de vorige ronde tegen Boskma iets recht had te zetten.

Niet verwonderlijk dat ook Kunnen regelmatig de partij van Boskma tegen Peter Slaman in de gaten hield en al snel moest constateren dat Boskma met wit positioneel voordeel wist te verwerven met goede aanvalskansen. Zelf moest hij zeer nauwkeurig spelen tegen van der Burgh die op het oog wat ruimte voordeel wist te creëren. Toch was Kunnen de eerste die zijn partij wist te winnen door pionwinst om te zetten in een niet te stoppen aanval met stukwinst.

Revanche

Ondertussen zat Boskma zwaar te rekenen op een winstvariant en zijn berekeningen klopten. Na een mooie combinatie verloor Slaman zijn dame en de partij. Ondanks dit verlies bleef hij met zijn 9e plek in het klassement de beste C speler op enige afstand gevolgd door Jan Duisterwinkel die zich revancheerde voor de wat mindere resultaten van de laatste tijd door Arnout Wegerif te verslaan.

En wat waren Johan Zwanepol en Tom Visser toch zuinig op hun stukken. Na 23 zetten hadden ze elkaar nog geen pion gegund en stond dus alles nog op het bord. De tijd tikte door en Visser moest in tijdnood na een blunder de zegen aan de goed spelende Zwanepol laten. Henk van Bemmel bewees zijn goede vorm door Ale Bakker te verslaan. Bakker kan door dit verlies Jeppe Teensma niet meer passeren als beste B speler. Teensma won namelijk van Arnold Meijster die zijn koning op de verkeerde plek had staan en daardoor materiaal verloor.

Volgende week de laatste ronde en het moet wel heel raar lopen wil Lieuwe Boskma geen club kampioen worden. Maar ja... schaken is soms een ondoorgrondelijk spel.