Hoera, kinderen uit Noordenveld kunnen lezen!

RODEN ‘Hoera, Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij. Vanmiddag vieren we dat kinderen hebben leren lezen. Mooi dat we dat met elkaar doen in Noordenveld.

Lezen is leuk, je kunt helemaal in een verhaal duiken en meeleven. En lezen is belangrijk om te leren. Over van alles en nog wat. Op school leren kinderen lezen, maar ook thuis, in de vrije tijd. Ouders hebben daar een belangrijke rol bij. Ik lees mijn kinderen met heel veel plezier voor’, aldus wethouder Jeroen Westendorp op het Hoerafeest van 25 mei. ‘Mooi dat er zoveel ouders met hun kind zijn meegekomen vandaag’.

Tussen alle wapperende Hoeravlaggen, waar kinderen van groep 3 en 4 hun lievelingsboek op hadden geschreven of getekend, kregen de zes scholen die meededen aan Hoera, een boekenbon van Femke Liemberg van boekhandel Daan Nijman. Deze kinderen mogen met hun klas een nieuw boek uit zoeken voor de bibliotheek op school. Daarna was het tijd voor het verhaal Doktor Proctors Raketpoeder, een verhaal over een uitvinder, die samen met twee kinderen een spannend avontuur beleeft door zijn uitvinding van schetenpoeder.

Voorleesbingo

De kinderen konden onder anderen in de politieauto luisteren naar een verhaal over Agent en Boef, voorgelezen door een echte agent. Maar ook bij de voorlezer van de Boekenmarkt konden ze naar een verhaal luisteren en een boek uitzoeken, of eerst een voetbalcircuitje doen bij VV Nieuw-Roden en dan naar een verhaal over voetballen luisteren. Gwen uit groep 4 had zelf boeken meegenomen en heeft ook voorgelezen. Top!

Een leeslied rappen : lekker chillen met een boek in het gras Rapper Ferdi rapte een Hoera, leeslied voor de kinderen en daarna mochten ze zelf met hem nog een lied verzinnen aan de hand van rijmwoorden. Tot slot werd er nog een lied gerapt en met groot enthousiasme meegedanst, samen met de rapper en drie jonge meiden van Dance Devotion. De zon was ondertussen doorgebroken en na zoveel activiteiten en voorleesverhalen was het tijd voor een ijsje.

Hoera-project

Op zes basisscholen in Noordenveld is het HOERA project gestart met als doel om kinderen in de groepen 3 en 4 extra te ondersteunen bij het lezen en voorlezen. Een groep vrijwilligers, de Bibliotheek, Noordenveld leest en leerkrachten en (lees)ouders trekken deze kar. De Marke, de Hoeksteen, het Hoge Holt, de Tandem, het Spectrum en De Parel hebben dit jaar meegedaan. Het doel is om jonge kinderen leesplezier te bezorgen, met hen de goede boeken te kiezen, die aansluiten bij hun interesses, hobby’s, sport, humor en fantasie.

Er wordt in kleine groepjes gewerkt, per school ligt het accent iets anders in overleg met de leerkrachten. Op twee scholen was er extra aandacht voor kinderen van nieuwkomers die de Nederlandse Taal moeilijk vinden en worden kinderen wekelijks voorgelezen door Hoera-vrijwilligers. Ook wordt er in een paar gezinnen thuis voorgelezen, en worden de ouders daar ook bij betrokken. Volgend seizoen kunnen ook andere basisscholen uit Noordenveld zich aanmelden om mee te doen. Want ook dit jaar komen kinderen op school om te leren lezen en te genieten van verhalen en boeken. En dan gaat er een wereld voor hen open.