Duurzaam wonen in een passiefhuis

RODERESCH Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Drenthe organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours.

Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. Op dinsdag 28 mei om 19:30 uur geeft Jeroen Niezen uit Roderesch een tour rondom het thema passiefhuis.

Bij passief bouwen wordt de natuurlijke warmte van de zon optimaal benut, onder andere door goed te isoleren en een slimme situering van de ramen. “We konden niet alles, dat was boven budget. Daarom besloten wij om in elk geval de schil van de woning goed in orde te maken”, legt Roderesch uit. Het huis is aardgasvrij, goed geïsoleerd en heeft een zonneboiler en balansventilatie met warmteterugwinning. “Voor nu hebben we bespaard op een warmtepomp, dat kan later altijd nog. Het hele verhaal vertel ik tijdens de thematour”, aldus Roderesch. Inschrijven voor deze en andere thematours in Drenthe kan via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Ervaringsverhalen

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

In Drenthe worden in mei en juni ook andere thematours georganiseerd: in Emmen, Bovensmilde, Hoogeveen, Westerbork, Rolde, Gieten en Coevorden. Veel huizen zijn aardgasvrij en maken gebruik van de zon als energievoorziening door bijvoorbeeld een zonneboiler. Ook thema’s als isolatie of biodiversiteit komen bij sommige thematours aan bod. De huiseigenaren geven graag uitleg over hun keuzes en ervaringen. Een overzicht van alle tours staat op duurzamehuizenroute.nl/thematours. (Foto’s Nationale Duurzame Huizen Route.)