Model als Muze, Mens en dier als Muze

RODEN Antje Sonnenschein opent 24 mei om 16.00 uur de nieuwe expositie ‘Het Model’.Volgens Wikipedia is een model iemand die voor een scheppend kunstenaar poseert en daar eventueel ook zijn of haar beroep van maakt.

Het model als muze was lang de rol van de vrouw in de kunst. In Groningen had je bijvoorbeeld Geka Hankel, ze poseerde bijna een halve eeuw lang voor studenten van Kunstacademie Minerva. Ze werd de muze van Wout Muller. Hij hield van billen en die had ze. Een naaktmodel leert de kunstenaar om het menselijk lichaam te tekenen. Het model is er tegelijkertijd wel en niet. Als je schildert vergeet je dat het er is. Je bent aan het kijken, het meten, waar zitten de schaduwen, welke kleur zal ik gebruiken, ga zo maar door. Daarnaast staan kunstenaars vaak open voor modellen van alle maten, vormen en etniciteiten.

In de expositie “Het Model” in K38 is dit breder ingevuld. De mens en dier als muze in al zijn/haar gedaanten. Schilderijen en ruimtelijk werk van: Wiea Duintjer, Liesbeth Geenen, Kirsti Hadderingh, Jolanda Kieneker, Carolien van Olphen, Sieuwke Ronner, Martha Veldthuis en Marlies Vonk, zijn te zien in onze galerie. Deze mooie expositie is toegankelijk en inspirerend.

Verder is er gedurende deze expositieperiode een muzikaal Lustrum evenement op 9 juni op het binnenplein van de galerie – opgeven kan via onze website www.kunstencentrumk38.nl De opening op 24 mei omvat ook muziek op de accordeon door Pieter Bosma. De expo is tot en met 16 juni in K38, Kanaalstraat 38 te Roden. Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur (www.kunstencentrumk38.nl).