Oranjestichting Roden (be)stuurloos

RODEN Het bestuur van de Oranjestichting Roden is grotendeels opgestapt. Zes van de acht bestuursleden hebben het bijltje er bij neer gegooid.

Zonder bestuur lijkt een Oranjefeest zo goed als voorbij. Oud-voorzitter Bernard Klaver is naar eigen zeggen ‘moe’. „Leeftijd speelt mee, de gezondheid. We hebben een moeilijke periode gehad met de organisatie, ik ben erg teleurgesteld”, laat hij weten.

Klaver verwijst naar het steeds complexere aanvragen van vergunningen, maar ook de minimale respons op acties voor de jeugd (’we hebben 800 kleurplaten laten drukken en kregen nog geen 20 terug. Op een vlogactie voor de wat oudere jeugd kwam helemaal geen reactie’). Ook sponsoring liep de afgelopen tijd terug.

In februari was er nog een oproep voor vrijwilligers. „Er zijn een man of 20, en 11 verkeersregelaars. In totaal zo’n 38”, schat Klaver. Die oproep leverde weing op: „Men vindt het blijkbaar normaal dat er een Oranjefeest is.”

Ook de reactie van een verontwaardigde ondernemer over een standplaats voor zijn zaak, valt bij Klaver slecht. Waar de ene zaak spreekt van minder omzet omdat het centrum is afgesloten, zijn anderen juist blij met de activiteiten.

Volksvermaken

Klaver hoopt dat er voor september nieuwe bestuursleden zijn. „Anders wordt het wel moeilijk. Je moet toch tijd hebben om dingen te organiseren. Ik stop er mee, kan het lichamelijk niet meer opbrengen.” Zijn partner Woudy ten Cate (secretaris) volgde en nadien dus nog vier bestuursleden. „We hebben ook Volksvermaken Roden gevraagd, maar die hebben gezegd dat het niet niet overnemen. Het is de enige dag dat ze vrij zijn!”, verwijst hij naar het drukke programma van die vereniging.

„Ik hoop dat er rond september nieuwe bestuursleden zijn. Als die er niet zijn en geen vrijwilligers, moet je er rekening mee houden dat de stichting stopt. Een vrijmarkt zal er wel blijven, maar de andere activiteten?”, vraagt Klaver zich hardop af. Meer info over de vereniging: http://www.oranjestichtingroden.nl