Vasalis herdacht in ‘eigen tuin’

RODEN Martin Koster uit Lieveren is dichter en liefhebber van de gedichten van Vasalis. De 110de geboortedag van deze dichteres en psychiater, 13 februari, was voor hem aanleiding Vasalis weer ‘in de schijnwerpers’ te plaatsen.

Vasalis is het pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans, is haar gelatiniseerde meisjesnaam Leenmans. Ze woonde zo’n 35 jaar, tot haar dood in 1998, aan de Zulthe in Roden. Op 13 februari 2009 - de 100ste geboortedag van Vasalis - is in de tuin van Mensinge een kunstwerk onthuld.

Koster wilde de nagedachtenis aan Vasalis in ere te houden. „Als je haar ‘levend’ wilt houden, doe dan iets met de tuin”, opperde hij begin dit jaar in het Roder Journaal. Dat mondde uit in een bijeenkomst van dichters, die voordroegen bij het Vasalis-monument. Uit werk van Vasalis, of van anderen...

Het kunstwerk - dat als tribune fungeerde - bestaat uit vijf betonnen balken met teksten. Op de langste staat de tekst ‘ik droomde, dat ik langzaam leefde... langzamer dan de oudste steen. m. vasalis’. Verder zijn er zes korven met zo'n 600 veldkeien waarop letters staan. Het decor werd gecompleteerd met schapen en op de achtergrond o.a. de havezate Mensinge. (Foto’s Germ Geersing.)