Roden trotse kampioen van 2K zondag

,,Onze kracht? Dat vind ik ons collectief. We hebben een brede selectie die blessures en schorsingen goed kon opvangen. Dat is dit seizoen gebleken. We hebben twee keer van Hoogezand verloren.

RODEN Maar sta je op het eind bovenaan, dan ben je verdiend kampioen. En nu ga ik lekker feestvieren.’’ Het was Roden-trainer Harry Zwiers van harte gegund. De glunderende oefenmeester (50) erkende dat zijn ploeg tegen Helpman (3-2 zege) lang niet zijn beste wedstrijd afwerkte. In de wat onvriendelijke slotfase maakten de Noordenvelders het zich zelfs onnodig moeilijk. De onterechte Groninger gelijkmaker bleef de zwartwitten echter bespaard. Trots ontvingen ze de door KNVB-ambassadeur René Ahlers uitgereikte kampioensmedailles.

Voor minstens 800 toeschouwers kwam de benauwde victorie volledig op het conto van Robin van der Tuin. Bleek Be Quick 1887 (nog) wat te hoog gegrepen, voor Roden is de linkerspits onmisbaar. Binnen een minuut kopte hij een perfecte voorzet van middenvelder Nick ter Arkel bij de verste paal feilloos binnen: 1-0. Kort voor de pauze kopte Kevin Hofman Helpman uit een hoekschop langszij: 1-1.

Gala-aanval

Enkele minuten na de pauze liet Van der Tuin zich wederom gelden. Vanaf links zette Rutger van der Laan voor en de 21-jarige aanvaller liet doelman Karim Khajjouf kansloos (2-1). De 3-1, halverwege het tweede bedrijf, volgde na een heuse gala-aanval. Centrale verdediger Bert Roede en Enrico Wardenier manoeuvreerden ‘Tuin’ in ideale positie: 3-1.

Het betekende zijn 25ste doelpunt van dit seizoen. Collegaspits Wardenier staat op 26. In Leeuwarden kunnen ze tegen LAC Frisia 1883 nog op jacht naar meer. De kritiek was dat beide trefzekere Roder voorwaartsen soms hun eigen wedstrijd speelden. Bij de bevrijdende 3-1 prevaleerde duidelijk het teambelang.

Enkele minuten voor het einde bleef Wardenier geblesseerd liggen. Tot ergernis van de thuisclub ging het spel echter door. Roede loste dat niet slim op door binnen het strafschopgebied aan de noodrem te trekken. Scheidsrechter Stefan Aalders gaf een penalty en vanaf elf meter passeerde Ralph Boekema (topscorer Danny Dijkstra was uitgevallen) doelman Klaas Kleiker: 3-2. Minstens drie lange minuten later floot de Asser arbiter eindelijk af en kon de vuurwerkshow beginnen. Sommige aanhangers hadden tijdens de ontmoeting reeds op het knalfestijn ‘geoefend’. Met frisse tegenzin hielden ze daarmee op.

Handhaving

Voor het eerst sinds de oprichting in 1929 mag Roden zich eersteklasser noemen. Twee jaar geleden kreeg de club in Rolde reeds een kans voor open doel, toen Noordster in de verlenging toesloeg: 3-1. Vorig seizoen liet de club van voorzitter Hans de Vries de titel aan streekgenoot Gomos, dat als eersteklasser prima debuteert. Ook Roden moet zich op dat niveau kunnen handhaven. Dat is volgens Harry Zwiers ook de doelstelling. De oud-speler van Helpman en Leekster Eagles (zaal) heeft het aan de Norgerweg prima naar de zin. Straks begint de Stadjer aan zijn vijfde jaar. Van de selectie stoppen Vincent van Santen en Rik van Dijk, terwijl de boomlange René de Vries nog twijfelt.

Met slechts vier punten minder staat Hoogezand tweede. De productieve formatie klopte Oerterp met 1-0. Scherprechter Heine Uuldriks c.s. zijn aangewezen op de nacompetitie. Ze verdienen het via de play-offs te promoveren en Roden volgend seizoen opnieuw uit te dagen.

Basisopstelling Roden: Kleiker: Smit, Michel Wardenier, Roede, Kenter; Ter Arkel, Van Dijk, Bos, Van der Laan; Enrico Wardenier en Van der Tuin. Scoreverloop: 1. 1-0 Robin van der Tuin, 42. 1-1 Kevin Hofman, rust, 49. en 68. 2-1 en 3-1 Van der Tuin, 90. 3-2 Ralph Boekema (strafschop). (Eigen foto’s.)

Wessel Aslander