Hindernis voor Boskma in kampioensstrijd Schaakclub Roden

RODEN Na bestudering van de statuten, reglementen en notulen is het bestuur van Schaakclub Roden tot de conclusie gekomen dat de competitie 30 in plaats van 29 reguliere ronden heeft.

Dat is één meer dan eerst werd gedacht. De regels en afspraken waren niet helemaal duidelijk en het was de wedstrijdleider niet kwalijk te nemen dat hij zich had vergist. De toevoeging van een ronde is echter in het nadeel van koploper Lieuwe Boskma in zijn jacht op de kampioenstitel, want hij heeft nu een kans meer om een fout te maken. Voor achtervolger Ruurd Kunnen gloort weer een sprankje hoop. Om kampioen te worden moet hij blijven winnen en moet Boskma òf een keer verliezen òf de twee laatste partijen remise spelen.

Beide spelers wonnen in de 28 e ronde overtuigend. Arend van der Burgh en Ale Bakker kregen geen kans op een verrassing. Deze spelers staan vrijwel gelijk op de eerste en tweede plaats in de B-groep. Hun voorsprong op de achtervolgers Mark Hoogendijk en Arnold Meijster, die beiden hebben gewonnen, is echter geslonken. Nummer 1 van de groep promoveert, nummer 2 moet een promotiepartij spelen tegen de op één na laatst geëindigde van de A-groep.

Verspeeld

Peter Slaman is vrijwel zeker van de eerste plaats in de C-groep en promotie. Jan Duisterwinkel verspeelde zijn kansen door te verliezen van Mark Hoogendijk. Slaman is dit seizoen na een lange rustperiode weer begonnen met schaken en raakt steeds beter op dreef. In de algemene rangschikking staat hij achtste, boven alle B-spelers en boven de A-spelers Menno Keizer en Dick Dalmolen.

Dalmolen verloor onnodig van Johan Zwanepol en lijkt een degradatiepartij te moeten spelen om zich in de A-groep te handhaven. Alle partijen in deze ronde zijn in een beslissing geëindigd, wat nog maar eens aangeeft dat niemand iets cadeau krijgt.