Geocoaching voor honden

Honden- en natuurliefhebbers kunnen zondag 26 mei hun hart ophalen tijdens de Geocaching speurtocht op het Noordse Veld in Norg.

NORG Naast verstopte caches zoeken, zijn er natuureducatie-opdrachten en opdrachten voor de hond. Caren Appelman van hondencentrum Chimié (spreek uit: Sjimjee) organiseerde het evenement insamenwerking met Theehuis de Bosrand en IVN Norg.

‘Hondenbezit en natuurbeheer rijden elkaar soms in de wielen,’ vertelt Caren, ‘en dat vind ik jammer. Door zo’n evenement te organiseren hoop ik meer bewustzijn te creëren. Geocachen is al hartstikke leuk om te doen, helemaal als je daarbij heerlijk met je hond door het bos kunt struinen. En dehonden mogen op de meeste plekken gewoon lekker los lopen. Daarnaast hebben we dus natuur-gerelateerde vragen die mensen kunnen beantwoorden. Voor de hond zijn er ook hele leuke (spel)opdrachten te doen, ze kunnen hun lijf, hun hersenen en hun neus gebruiken.

Hier op het Noordse Veld mogen honden nog steeds loslopen. Helaas mag dat op steeds minder plekken. Er gebeuren regelmatig ongelukken met reeën en jagende honden. Vaak omdat mensen geen idee hebben dat er jonge reeën zijn. Of ze laten hun honden het broedgebied in struinen, waardoor er vogels verstoord worden. Naast dat dit gewoon een leuk evenement is, wil ik mensen ook graag bewust maken. Zodat straks niet alle losloopgebieden verdwenen zijn. Want het is vaak geen kwade wil, men wéét het gewoon niet. Dus op deze wijze wil ik mensen onbewust bewustmaken.’

Ervaring

Caren heeft ruime ervaring in het omgaan met en trainen van honden: ‘Op mijn twintigste nam ik mijn eerste hond. Daar ging ik mee op training. Dat vond ik zó leuk, dat ik alsmaar meer wilde. Dus ging ik instructeurscursussen doen, gewoon om meer over gedrag van honden te leren. Uiteindelijk ging ik lesgeven in dogdance. Dat was toen nog heel erg onbekend. Het werd een rage. We kwamen er mee op tv, op de radio, zelfs in Japan werd er een item aan besteed.’

Op haar hondenschool geeft Caren verschillende lessen, zowel in groepsverband als individueel. Ook werkt ze al jaren met kinderen, bijvoorbeeld voor het Sophia Snuffelcollege, waarbij honden worden gebruikt om kinderen te leren de lichaamstaal van honden te begrijpen. Op deze manier kunnen meer bijtincidenten voorkomen worden.

Leiderschap

´Maar honden kunnen ook kinderen helpen die door mensen moeilijk te bereiken zijn, die zich afsluiten. Ik heb al een proef gedaan, het resultaat was prachtig. Daarnaast ben ik bezig te kijken waar ik honden nog meer kan inzetten. Zo heb ik binnenkort een pilot ‘Leiderschap met honden’. Daarbij worden honden ingezet bij managementworkshops op bedrijven.

Voor de Geocaching-speurtocht ging Caren in overleg met Albert Flokstra van IVN en met Peter en Marianne van Wijk van Theehuis de Bosrand. ‘We hebben mooie vragen bedacht die een goed inzicht geven in natuur beleven met je hond. De caches zet Albert uit, die is daar heel goed in. Ik zorg voor de hondenopdrachten. Het wordt hartstikke leuk. Ik zou graag zelf mee willen doen, maar ja, dat gaat niet als je het organiseert hè!’

De speurtocht is ook voor kinderen prima te doen, hij is ongeveer vier kilometer lang. Na afloop kan men nog even nazitten voor een hapje en een drankje bij Theehuis de Bosrand, dit is bij de prijs inbegrepen. Honden zijn ook bij het Theehuis van harte welkom. De speurtocht begint om 10.00 en aanmelden kan via de website: www.hc.chimie.nl/agenda.

Fiona Huisman