Kunstmomenten 2019 Roderwolde

RODERWOLDE Er staat een piano in het gras voor café Het Rode Hert. Bokbier en taart gaan grif van de hand op het volle terras. Wat een prachtige dag voor een kunstroute. Zonnig, maar frisgenoeg om bij iedere vlag van Kunstmomenten Noordenveld even binnen te lopen.

Wel jammer dat hij samenvalt met de open ateliers van Verkuno. Maar ach, molen Woldzicht is ook al open en serveert pannenkoeken van eigen bloem in de zon. “De opening gisteren was ook mooi,” zegt een oudere dame die zelfgekweekte plantjes verkoopt voor de Meulenkaomer. Twee wethouders landden hier bij het haventje, een fanfare speelde en in het paviljoen voor de molen hief men het glas. Hier is het acht jaar geleden allemaal begonnen met de Kunstmomenten, vertelt ze. “Vraag maar na bij Fokko Rijkens, even verderop.”

Bij boerderij Datema trekt een merkwaardig kunstwerk je aandacht. In een langgerekt staketsel van takken voert een slinger van paarse allium-bloemen je blik het landschap in. Rode en gele uien staan eronder in het gras, als bloemen op stokjes geprikt, en knoflookkom je er ook tegen. Is dit misschien landschapskunst?

Snijplanken

“Zo kan je overal wat van maken,” zegt een bezoeker filosofisch. Ze haast zich naar binnen want de lucht betrekt. Binnen toont Jeanette Radstaak snijplanken, beschilderd met aanstekelijk bourgondische dames. Een schilderij van een oude man met een breiwerkje, getiteld ‘met pensioen’, spreekt veel mensen aan.

Met pensioen zijn ook Anita Hoekstra en Murk de Jong van het kunstwerk buiten. Hij was kok, zij kraamverpleegster. Nu schildert hij, en zij schoolde zich om tot bloembindster. “Ik maak wel eens een bruidsboeketje,” zegt ze. Maar dit is waar het haar echt om gaat: laten zien hoe mooi de natuur is, en wat je er allemaal vindt. “Mensen op een andere manier naar bloemwerk laten kijken,” vult Murk aan. Hij bouwde de constructie van takken en schermen rond haar alliums, die vakkundig tot een slinger zijn samengebonden.

Knoflook

Het werk nodigt uit om je zintuigen te volgen: je ogen, maar ook je neus en je smaak want uien en knoflook belanden uiteindelijk op je bord. “Zet er dan ook nog maar een WC-pot bij,” zei een bezoeker, want die heb je wel nodig na zo’n overdosis van de allium-familie. Maar mooi vond hij het wel. “Práchtig!”

Wat verderop is het atelier van Fokko Rijkens. “Inderdaad,” zegt hij, “in 2010 heb ik met een aantal mensen hier deze route opgezet. Ontzettend leuk om te doen! Ik gaf toen les bij de Teken en Schildergroep Roden en de mensen daar konden nergens exposeren.” Als beroepskunstenaar gelooft hij dat amateurs en professionals elkaar juist kunnen versterken. Die twee kunstroutes in hetzelfde weekend zijn dus geen bedrijfsongeval?

Clair-obscur

“Nee hoor! Ik heb er indertijd ook voor geknokt dat TSC en Verkuno beiden in K38 terecht konden.” In zijn atelier komen beide routes samen: aan de ene muur hangen zwart witte portretten met hevige schaduwpartijen, die leerlingen van een basisschool onder zijn leiding maakten. “Een workshop rond Rembrandt.” Aan de andere muur een eigen serie portretten, waarin hij eveneens speelt met licht. Iedere geportretteerde is afgebeeld tegen een fraaie avondlucht, in het landschap van de Onlanden. Van achteren beschenen door de ondergaande zon, van voren door het blauwige licht van het mobieltje waar ze op turen. Clair-obscur inderdaad.

Maar ze staan wel met hun rug naar alle schoonheid die hen feitelijk omringt? “Dat zit er ook in, ja.” Voor wie zich dat aantrekt: het uienkunstwerk blijft nog wel even staan. Schuin achter de molen, bij boerderij Datema in Roderwolde. (Foto’s Edith Boeker.)

Edith Boeker