Op de brommer naar Roden…

RODEN Schilderijen van de vermaarde Groningse schilder Henk Helmantel zijn deze zomer te zien in Museum Havezate Mensinge. Regelmatig komt de 74-jarige schilder zelf even poolshoogte nemen.

Vorige week kwam hij met de Zündapp vanuit zijn woonplaats Westeremden naar Roden om enkele oneffenheden op één van zijn schilderijen bij te werken. Henk Helmantel is een perfectionist. Net zoals alle details op zijn schilderijen kloppen, moet ook een expositie perfect zijn. Daarom komt hij naar Roden om te checken of de expositie in Museum Havezate Mensinge er nog steeds aantrekkelijk uitziet.

‘Even dit schilderij bijwerken met slotvernis’, zegt hij. ‘Zo verdwijnen de doffe plekken die je nu ziet’. Henkmantel werd enige tijd geleden gevraagd om zijn schilderijen op Mensinge te exposeren. ‘Dit is een prachtige omgeving: de authentieke inventaris vormen een prachtig decor voor mijn werken. Het is een uitdaging om hier iets te organiseren.’

Smaak

‘Mijn schilderijen moeten aansluiten bij het interieur van Mensinge. Om die eenheid te krijgen ben ik daarom eerst door alle vertrekken gegaan om een selectie van mijn schilderijen te kunnen maken. Als je nu door de havezate wandelt heb je het gevoel dat die schilderijen van mij er al eeuwen hangen. Ik vind het zeer geslaagd: de expositie is met smaak en een goed gevoel ingericht.’

De schilderijen-expositie van Henk Helmantel is nog tot en met zondag 15 september te bezichtigen in havezate Mensinge te Roden, woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur.