Leespilot voor zes scholen

RODEN Op zes basisscholen in Noordenveld is het HOERA project gestart met als doel om kinderen in de groepen 3 en 4 extra te ondersteunen bij het lezen en voorlezen.

Een groep vrijwilligers, de Bibliotheek, Daan Nijman en leerkrachten en (lees)ouders trekken deze kar. De Marke, de Hoeksteen, het Hoge Holt, de Tandem, het Spectrum en De Parel hebben zich opgegeven voor deze pilot. Doel is om jonge kinderen leesplezier te bezorgen, de goede boeken te kiezen, die aansluiten bij hun interesses, hobbies, sport, humor, fantasie.

Er wordt in kleine groepjes gewerkt, per school ligt het accent iets anders in overleg met de onderwijzers. Bij het speciaal onderwijs is er een groep van 10 kinderen uit verschillende groepen, waar elke week wordt voorgelezen, bijvoorbeeld uit Ettertjes of over hun lievelingsboek. Op het Spectrum zijn er per maand thema’s gekozen, poezie/versjes, boekendate (dan weet je niet welk boek je kiest), Annie M.G. Schmidt, Roald Dahl, spannend boek, sportboek, WK-vrouwenvoetbal.

Plezier

Ook op De Marke en De Parel is er volop aandacht voor de beginnende lezers, met veel plezier en gezelligheid worden boeken voorgelezen, besproken en uitgelegd, waar nodig, en Hoera vlaggetjes ingevuld met “We hebben er weer een lezer bij” en waarom ze de boeken, strips, verhalen, spannend vinden, of lekker gek, of fantasierijk.

Bij De Hoeksteen en De Tandem is er ook exta aandacht voor kinderen van nieuwkomers/vluchtelingen die de Nederlandse Taal moeilijk vinden. Ook wordt er in een paar gezinnen thuis voorgelezen, en worden de ouders daar ook bij betrokken indien gewenst. Kinderen worden ook meegenomen naar de bieb om ze gratis lid te maken en te stimuleren wekelijks boeken te kiezen en ruilen.

Eindfeest

Eind mei wordt deze eerste pilot afgesloten, en een volgend seizoen kunnen ook andere basisscholen zich aanmelden om mee te doen, ook uit Peize en Norg, Een, Veenhuizen, Nieuw-Roden en Roderwolde en Nietap.

Ter afsluiting organiseren de HOERA vrijwilligers een spetterend HOERA eindfeest op de Albertsbaan/muziekkoepel op 25 mei van 14- 15.30 uur voor alle betrokken kinderen, ouders, leerkrachten en sponsoren. Met veel leuke aktiviteiten zoals een verteltheater Dr. Proktor Schetenpoeder, dansen en zingen met een rapper, voorleesaktiviteiten met depolitie, manege, EHBO, Dierenambulance, voorleesoma, voorleeskampioen, sporters, en gekke boekfiguren. Verder zijn er nog wat kleine verrassingen om uit te delen en worden de 6 scholen en de leerlingen van groep 3 en 4 in het zonnetje gezet om de behaalde resultaten te vieren.