Nieuw werk in Galerie Huis ter Heide

HUIS TER HEIDE Galerie Huis ter Heide houdt de opening van de nieuwe gastexpositie op zondag 12 mei om 14.00 uur.

De expositie is t/m 30 juni te zien in de galerie aan de Norgervaart. Ook de 12 collectief leden tonen hun nieuwste werk. Alle kunstenaars zijn aanwezig om zijn/haar werk toe te lichten.

Henny van Setten woont en werkt in Enkhuizen. Zij is heel veelzijdig, ze heeft opleidingen in mode -en reclametekenen in haar bagage, is opgeleid bij het Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst en heeft vervolgens middels diverse masterclasses en vooral heel veel zelf experimenteren een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat in vele galeries in binnen -en buitenland te zien is.

Vanaf 2005 begon er, naast het schilderen, een interesse voor glas te ontstaan. Een pittig leerproces volgde, aangezien wat zij in gedachten had geen voorbeelden kende. In haar schilderstijl is zij vanaf 2014 een techniek gaan gebruiken, geïnspireerd door het pointillisme en divisionisme, die uitgaat van lijnen in kleur(mengingen) wat zij zelf als ‘linialisme’ betiteld.

Glas

Paulien Kingma woont en werkt in Sleen. Zij bezocht zowel de Vrije Academie als de Koninklijke Academie in Den Haag. Paulien komt uit een kunstenaarsfamilie. Paulien houdt van glas en vindt vele toepassingen hier van. Zij heeft een geheel eigen oeuvre ontwikkeld, waarbij ze verschillende technieken combineert, bijvoorbeeld collagetechnieken en inkten, afgewerkt met hars.

Soms wordt iets dierbaars toegevoegd. Paulien is bekend om haar wandpanelen en tafels, maar haar werk is ook te zien in de Rolder tunnel in Assen. Paulien: ‘Glas is overal toepasbaar en belangrijk in ons leven: we kijken er doorheen, drinken eruit en het beschermt ons tegen de buitenwereld en kou.’ Haar glazen tafels hebben hun eigen verhaal.

Bouwkundige

Henk Winkelman woont in de Gelderse Achterhoek waar hij werkt als bouwkundige. Als kunstenaar is hij autodidact. Zijn achtergrond als bouwkundige is goed terug te zien in zijn abstract werk. In zijn jeugd maakte hij kennis met de toegepaste kunst van de Amsterdamse school. Later raakte hij gefascineerd door het werk van Kandinsky.

Dat vorm zonder herkenbare voorstelling zo kan aanspreken was voor hem een openbaring. Hij begon zijn loopbaan als kunstenaar met het maken van beelden in steen en brons maar gaandeweg heeft hij een sterke voorkeur voor abstracte reliëfs ontwikkeld, uitgevoerd in wit mdf. Henk Winkelman is lid van kunstenaarsnetwerk Het Web en exposeert regelmatig in galeries door het land, maar zijn werk komt ook uitstekend tot zijn recht in de natuur.

Veelzijdig

Eline Achterhuis woont en werkt in Zwolle. Zij volgde de Academie Minerva te Groningen. Haar werk is zeer veelzijdig, evenals haar materiaalgebruik. Materialen op zich vormen een inspiratiebron voor Eline. Ze komen op haar pad, ze bewaart ze en op een dag is er een geschikte toepassing voor. De werkelijkheid is onbewust en bewust de aanleiding voor alles wat Eline maakt. Daarin spelen mensen een grote rol.

Beelden vormen zich in haar hoofd. Voor haar hebben vormen een eigen zeggingskracht. Ze hoeven geen daadwerkelijke verschijningsvorm te zijn zoals we die uit de werkelijkheid kennen. Hiermee geeft Eline haar werk een extra dimensie. Ze schildert, beeldhouwt in zachte steen en hout en werkt met mixed media. Daarnaast geeft ze les in Doas, een collectief in kunst, cultuur en ambacht. Haar werk is te zien door het hele land.

Galerie Huis ter Heide, open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur. (Eigen foto’s.)