‘Koningsdag voor iedereen’

NORG Koningsdag Norg is gered. Vorig jaar was er geen organisatie meer, maar pakten Café Zwaneveld en snackbar/restaurant De Baander de organisatie deels op. Maar nu is er een nieuw comité.

„We zijn formeel een vereniging”, vertelt initiatiefneemster Grietje Meijering-de Haan. „Ik was al een beetje aan het organiseren, ik zat al in die van de Fietsvierdaagse Norg. Daar ben ik vorig jaar mee gestopt.”

Ze vormde met Karin van Esch en Jeanette Bakema de activiteitenorganisatie van dat fietscomité. „Zij zijn daar ook gestopt. Ik zei toen, ‘ik heb misschien wel iets anders’. De reactie was, dit is maar één dag, dus dat kunnen wij. Eigenlijk hebben we eind vorig jaar al een beetje gedaan, en in januari, februari voor het eerst bij elkaar. Nu nog Zwaneveld en De Baander, maar willen meer doen om het op de kaart te stellen.

Enquête

In het dagelijks leven is Grietje mede-eigenaar van Groenzorg Norg, Karin van Esch is zzp’er en Jeanette Bakema werkt bij een sportschool. Het Oranje-trio wil komende Koningsdag uitzoeken wat inwoners graag willen. „We houden een enquête, die kunnen ze bij ons inleveren. We gaan het formulier op Koningsdag uitreiken. We willen het voor jong en oud hebben, het is nu vooral op kinderen gericht. Maar ik weet niet of er vraag naar is, er zijn elders al veel festivals. In Norg hebben we veel ouderen.”

„We hebben veel ideeën, dat hadden we al, voor Koningsdag. We ouden het liefst zien, als inwoners dat willen, dat er festiviteiten gedurende de hele dag zijn. Niet alleen van 1 tot 5, maar ook ‘s ochtends. Burgemeester Klaas Smid komt nu trouwens om 13.00 uur het feest openen bij café Zwaneveld, muziekvereniging De Vooruitgang is hiervoor ook uitgenodigd.”

Aubade

In het verleden was er in Norg de aubade met een optocht. „Daar hebben we ook over nagedacht. Greetje Eggens die het feest eerder organiseerde, draagt het nu een beetje aan ons over. Wat zou kunnen is om op een locatie kinderen fietsen laten versieren, en dan in optocht naar de brink of zo. Het Oranjebal op de dag voor Koningsdag blijft. De organistie daarvan blijft bij Zwaneveld.”

Voor donateurs wil het bestuur op de dag zelf iets extra’s doen. „En de vrijmarkt, die moet je er in houden. We hebben er ontzettend veel zin in. Wat de respons is, weet het niet, maar met de enquête hebben we het in ieder geval gevraagd. We hebben het open gelaten.”

De Norgse vrouwen willen de organisatie in ieder geval vijf jaar op zich nemen. „Misschien zou een wampex weer kunnen, we zitten daar aan te denken. We staan open voor suggesties. Een ranjakoe is zo afgezaagd, er kan ook wel eens een keer wat anders komen. Dit jaar is het nog beetje summier. Gaan met website en facebook bezig om dat te upgraden.”