Roden sluit ongelukkig af seizoen met nederlaag

RODEN Schaakclub Roden heeft ook de laatste wedstrijd in de Noordelijke schaakcompetitie tegen Van der Linde uit Winschoten met 4½-3½ verloren. Daardoor is het team als laatste in de Hoofdklasse A geëindigd.

Het is het seizoen van de gemiste kansen geweest. Drie van de zeven wedstrijden zijn verloren met het kleinst mogelijke verschil en in al die drie wedstrijden heeft Roden kansen laten liggen. Tegen Van der Linde scoorden Tom Visser, Henk van Bemmel en Theo Wolthekker de volle punten, en haalde Lieuwe Boskma remise.

In de interne competitie zijn nog vier ronden te gaan. Lieuwe Boskma gaat aan kop, gevolgd door Ruurd Kunnen. Het verschil is niet groot, maar weegt zwaarder naarmate de laatste ronde dichterbij komt. In de 25 e ronde troefde Boskma in een vakkundig gespeeld eindspel met de zwarte stukken Jan Duisterwinkel af die overigens zeer goed partij bood.

Spijtig

Duisterwinkel liet weer eens zien dat hij als hoogst geplaatste speler in de C-groep niet zomaar op de 9de plaats van de ranglijst staat. Het is altijd spijtig als je tegenstander na de partij laat zien hoe je minimaal remise had kunnen maken in plaats van te verliezen. Dit overkwam Jan van Spijker tegen Kunnen die door zijn winst Boskma goed blijft volgen. Tom Visser liet een steekje vallen. In een spectaculaire partij tegen Henk van Bemmel waar winst en verlies per zet mogelijk was, moest hij na een enerverend tijdnoodduel berusten in remise.

Er was een hele gelukkige schaker deze avond namelijk Ale Bakker. Zijn tegenstander Cees Hageman overzag in het middenspel “Een mat in twee zetten”, gaf vervolgens een toren weg en moest daarna al snel enigszins gedesillusioneerd opgeven. De één zijn geluk kan de ander zijn pech zijn of omgekeerd. Door deze meevaller blijf Ale Bakker met zijn 7de plaats nog altijd de best geplaatste speler van de B-poule.

De grootste verassing was de winst van Arend van der Burgh. Met de zwarte stukken wist hij goed te profiteren van een fout van Dick Dalmolen, een knappe prestatie die van der Burgh een 12 e plaats in het klassement oplevert.