Nieuwe Nederlanders zetten Nij-Roon op z’n kop

NIEUW-RODEN Onlangs heeft Simone Tiehuis in ’t Dörpshuus Nij-Roon een Noroez festival gehouden. Deze avond was speciaal bedoeld voor de Nieuwe Nederlanders wonend in de gemeente Noordenveld.

Sinds 2009 staat Noroez vermeld op de lijst van meesterwerken en immaterïele erfgoed van de mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale dag van Noroez en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.

Het is een nationale feestdag in landen als iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikkistan, India, Kirgizië, Pakinstan en Kazachstan. Tijdens deze feestavond hebben ze kennis mogen maken met een geweldige dansgroep in tradionele kledij.

Er was niet alleen Koerdische muziek maar ook muziek afkomstig uit Eritrea, Adel uit Syrië heeft op zijn eigen muziekinstrument zijn kunsten vertoond en Simone’s dochter Laila Mohammadzadeh Sharifi heeft voor de grote groep feestgangers gezongen. Ter afsluiting van deze geweldige avond hebben ze met z’n allen nog gedanst op de Nederlandse muziek. (Foto’s Simone Tiehuis.)