Straatpraat: wat vindt u van...

RODEN Straatpraat ging deze keer op pad met een open vraag. Geen speciaal thema, maar gewoon, wat wilt u nu eens kwijt. Met leuke resultaten...

Luink Pater uit Nieuw-Roden is al vanaf het begin, medio jaren ‘80, betrokken bij de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Tot zijn vreugde heeft dat evenement onlangs een nieuwe impuls gekregen. „Een nieuw bestuur, maar ook dat Leek teruggekeerd is. Daar ben ik echt blij om”, laat de wielerliefhebber pur sang weten.

De organisatie kreeg vorig jaar een domper te verwerken, toen Peize afhaakte. „Nieuw-Roden, dat met De Wilp vanaf het begin meedoet, is nu de enige Drentse rit. Tja, jammer dat Peize weg is. Leek was er natuurlijk ook al meteen bij, maar haakte later af. En Noordhorn komt terug”, merkt Pater op. Hij verheugt zich verder ook op het landelijke peloton. „Bij de dames zitter er diverse toppers aan te komen, en bij de mannen zijn ook renners die er bovenuit steken.”

Mevrouw Tjalda Ophof uit Stadskanaal staat met stroopwafels op de weekmarkt in Roden. „Een heel goede weekmarkt, ik ben er zeer content mee. Ik sta er nu voor het derde jaar, en ga ook voor het derde jaar naar de Rodermarkt”, glundert ze. „Roden is echt een gezellig dorp, ach, en ik heb er ook nog familie wonen!”

Het aanbod op de markt is volgens de ‘Knoalse’ prima. „Ja hoor, we hebben alles. Van een juwelier tot dameskleding, van ondergoed tot kaas en koek. En alles is goed voor elkaar, dat regelen we zelf in een commissie. Helemaal goed!”, lacht ze.

Willem Vlas uit Peize is naar eigen zeggen een ‘tevreden mens’. „We woonden voordien in Roden, Peize is natuurlijk wat kleinschaliger. Maar wat winkelbestand betreft hebben ze er ook alles. Beide dorpen bevallen goed, ik ben een tevreden Noordenvelder”, glimlacht de Peizer.

Het Peizer bad is volgens Vlas een unicum, een knappe prestatie voor het dorp. „Ik heb trouwens jaren in Aduard gewoond. Of er verschil is tussen Groningers en Drenten? Nee, ik merk geen verschil. Het kan wel zijn dat de cultuur in bijvoorbeeld het Oldambt wat anders is. Waarom we destijds naar Drenthe gingen? Mijn vrouw Hotske kreeg hier werk. Zelf werkte ik voor mijn pensioenering bij de provincie Groningen.” (Foto’s Germ Geersing.)