Documentaire over Hindericus Scheepstra: zilver

RODEN Tijdens het 60ste NOVA-Noord filmfestival gehouden in het BaronTheater in Opende was er zaterdag lof voor de documentaire over Hendricus Scheepstra.

Voor dit jaarlijkse festival waren 23 amateurfilms aangemeld uit de regio Friesland, Groningen en Drenthe. De documentaire “Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien” die afgelopen jaar gemaakt werd door Wobbe Gorter, werd ook op het festival vertoond. En niet zonder succes. Een deskundige jury beloonde de film met zilver.

De ingezonden werken werden op een aantal punten beoordeeld. Over de verhaalstructuur van de documentaire was de jury lovend: “Hindericus Scheepstra is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het taalonderwijs. Het uitwerken van het leesplankje door hem wordt op een leuke manier ingeleid. Kleine kinderen spelen in historische kleding op een oud schooltje de tijd van toen na.

Voice over

De betekenis en het belang voor de pedagogiek dat deze boekjes en wandplaten hebben uitgedragen wordt goed duidelijk gemaakt in de diverse interviews en door het verhaal van de voice-over. Aan de orde komt ook zijn samenwerking met Jan Ligthart en de illustrator Cornelis Jetses. Er is veel research verricht naar zijn leven en werk en de samenwerking met de twee andere heren.”

Over de filmische vormgeving zei de jury onder andere: “Mooie opnames in het klasje met de historische attributen en kleding van de kinderen. Daar is veel aandacht aan besteed. De interviews zijn inhoudelijk goed en enthousiast en worden boeiend verteld.” Het uiteindelijke oordeel van de jury was duidelijk: “Een goed verzorgd historisch document dat prettig is om naar te kijken en te luisteren.”

Landelijk

Door het behaalde resultaat is de documentaire “Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien” ook genomineerd voor deelname aan het landelijk filmfestival dat eind dit jaar in Lochem wordt gehouden.

De documentaire draait vanaf 5 april weer elke vrijdag, zaterdag en zondag in de Oude Scheepstraschool, aan de Schoolstraat 1 te Roden. Het Scheepstra Kabinet is deze dagen geopend van 13.30-16.30 uur. Op de foto van links naar rechts: ontwerper Douwe Buiter, filmmaker Wobbe Gorter en scriptschrijver Jan A. Niemeijer.