Opera zingen met je kleindochter

Jong en oud: samen een ontroerend verhaal beleven in een mini-opera, dat kan in Roden in de maand van Gekleurd Grijs. Gekleurd Grijs is een initiatief van Drentse gemeenten om senioren actief kennis te laten maken met cultuur.

RODEN Vlinders in je buik, diep houden van, iemand verliezen, dat is van alle leeftijden en daarover zingen ook. Milou Laros, 13 jaar, uit Leek doet dat met opera. ‘Ik zing graag klassiek en heb dat eigenlijk altijd gedaan. Als kind zag ik al dat mijn moeder ontroerd werd door operamuziek. Dat maakte me nieuwsgierig. Ik ben aria’s mee gaan zingen van internet en ben zangles gaan volgen bij zangcoach Titia di Tolve. Zij heeft me toen verder geholpen met zangtechnieken.’

‘Als Maria Callas nog zou leven, zij is mijn grote voorbeeld, zou ik heel graag een keer met haar willen zingen, of een les bij haar willen volgen. Maar ik wil ook heel graag een keer samen met mijn oma zingen en dat gaat gebeuren op dinsdagavond 9 april. We zingen en spelen dan het verhaal van Orfeo en zingen een aantal aria’s uit die opera. Dat vind ik super leuk om te doen. Mijn oma zingt in deze speciale mini-opera mee in het koor en ik zing de rol van Amor die Orfeo helpt om zijn geliefde Euridice weer uit de onderwereld terug te halen’.

Plagen

Oma Ans Hagenouw uit Roden vertelt: ‘Als kind plaagden we mijn vader omdat hij zo gek op Maria Callas was. Maar toen ik zelf bij een koor ging zingen en in aanraking kwam met operamuziek, toen kreeg ik er een heel ander gevoel bij. Ik zing al twintig jaar bij verschillende koren, onder andere bij Bernard Slofstra. Bij hem volgt Milou nu lessen solfège. Natuurlijk ben ik heel trots op mijn kleindochter Milou en ik hoor haar graag zingen. Dat we nu samen een opera gaan beleven, dat is toch geweldig. Nu moet ik ook van me laten horen. Gelukkig hoef ik niet alleen te zingen en in een koor voel ik me wel op mijn gemak. Het zou leuk zijn als er nog meer mensen met hun kleinkind komen zingen’.

De leerlingen van de Ronerborg organiseren de mini-opera Orfeo in hun school. Ze gaan ook het verhaal van Orfeo vertellen, de belichting, de catering en de ontvangst doen. Voor alle grootouders met of zonder kleinkinderen, die eens zelf een opera willen ervaren: bel met Jan Willem Knoop van Opera-ensemble Frizzare 050-5010230. We kunnen zorgen dat u de muziek krijgt. Op de avond zelf is er ruimte en tijd om te oefenen. Voor de grootouders zijn er twee liederen en voor de kleinkinderen is er nog een extra uitdaging. We zingen in het Nederlands. Milou en Esther van Dijk zingen hun solo’s in het Italiaans.

Verrassend

De zangers beginnen om 19.30 uur. Om 20.45 uur kunnen gezinsleden of kennissen van de grootouders en de jongeren binnen komen druppelen. De jongeren van de Ronerborg verkopen kaartjes, zorgen voor een kopje koffie en thee, en om 9 uur staan Milou en andere kleinkinderen en oma Ans en andere senioren op de planken om samen met een pianist, operazangeres Esther van Dijk en het opera-ensemble Frizzare Orfeo te beleven met het publiek. Een verrassende uitdaging!

Milou : ‘Ik verheug me enorm op de rol van Amor en ben al druk aan het oefenen. Ik krijg daarbij advies van iemand van het Conservatorium. In mei doen we deze mini-opera nog een keer voor de Ronerborg en dan zingen er leeftijdsgenoten mee.’ Oma Ans : ‘ Deze uitdaging om een mini-opera te zingen lacht me toe. Ik ga het proberen’. Bij probleem met vervoer : bel Piet Paize, ambassadeur van Gekleurd Grijs in Noordenveld, 06 5743 6073