Leerlingen Nassau College Norg maken kust nog niet schoon

NORG

De voor vrijdag geplande schoonmaakactie aan de Waddenkust door leerlingen van klas 2 van het Dr. Nassau College Norg gaat niet door. Gewapend met grijpers en vuilniszakken zouden zij aan de Waddenkust het afval opruimen, dat van het containerschip MSC Zoe in zee terecht is gekomen.

Het zal niemand zijn ontgaan. Op 2 januari zijn bijna 280 containers van een containerschip in de Waddenzee terecht gekomen. Op de Waddeneilanden en langs de Groningse en Friese kust zijn verschillende goederen en afval aangespoeld. Dit levert een groot probleem op voor het milieu.

Leerlingen van het Dr. Nassau College Norg zijn zeer begaan met het milieu. Vanuit het profiel Technasium werken leerlingen van klas 2 aan een opdracht om een oplossing te bedenken hoe ze de plastic soep in de zee kunnen voorkomen en verminderen. Bij deze opdracht doen ze onderzoek naar de effecten van plastic in de zee en wat dit voor mens en dier betekent.

Excursie

Hiernaast heeft met name het Waddengebied altijd een belangrijke plaats ingenomen binnen het onderwijs van de school. De school vertrekt namelijk elk jaar voor een tweedaagse excursie naar één van de Waddeneilanden. De containerramp op de Waddenzee liet de school dan ook absoluut niet koud. In de kerstvakantie werd er meteen actie ondernomen om met één of meerdere klassen naar de Wadden te gaan om daar de troep op te ruimen.

Busmaatschappij Doornbos uit Groningen heeft gratis vervoer ter beschikking gesteld om 65 leerlingen en begeleiders naar Pieterburen af te laten reizen. De opruimactie aan de Waddenkust langs de Groningerzijde wordt door het Zeehondencentrum gecoördineerd. Ook gemeente Noordenveld is zeer betrokken bij deze opruimactie en stelt handschoenen, grijpers, veiligheidshesjes en vuilniszakken ter beschikking.

De school heeft tot woensdag contact gehad met het zeehondencentrum Pieterburen. Zij hebben tot dusver de coördinatie op zich genomen. Echter donderdag heeft het Waterschap aangegeven dat er n.a.v. dijkinspecties geen gecoördineerde opruimacties meer plaats mogen vinden in het Waddengebied. Uit veiligheidsoverwegingen is de actie vooreerst afgelast.

"Wat ons betreft betekent dit niet dat van uitstel afstel komt. We hebben het materiaal van de gemeente Noordenveld nog beschikbaar. Het vervoersaanbod van busmaatschappij Doornbos staat ook nog. We hopen dus alsnog op nieuwe gecoördineerde schoonmaakacties", aldus directeur Richard Gerding.