Hoe staat het met duurzame energie in Roden?

RODEN

Nederland moet in rap tempo verduurzamen. Vanaf 2021 mag de CV-ketel alleen nog worden ingeruild voor een duurzaam alternatief.

In 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht. En in 2050 moet enkele woning energieneutraal zijn. Maar wat kan ik eigenlijk doen om mijn huis te verduurzamen? En welke lokale projecten en initiatieven zijn er in Roden waar ik mogelijk aan kan deelnemen?

Een nul-op-de-meterwoning betekent dat een woning net zoveel energie verbruikt als dat er zelf lokaal wordt opgewekt. Het eindresultaat is een energierekening van 0 euro. Hoe realiseer je een energieneutrale woning?

Isoleren

De basis van een energieneutrale woning is een goede isolatie. Zorg voor goede isolatie van wanden, vloer en dak. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig standaard voorzien van een goede isolatie. Voor de bestaande bouw zit de grootste win in goede isolatie. Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goede ventilatie. Zo realiseer je een gezond binnenklimaat met voldoende frisse lucht

Een gasgestookte CV-ketel past niet bij een energieneutrale woning. In de praktijk is het echter best lastig om de CV-ketel helemaal te vervangen. Wel zijn er verschillende hybride oplossingen waardoor je het gasverbruik flink kunt reduceren.

Warmtepomp

Warmtepomp: Haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Voor een volledig energieneutrale woning heb je een warmtepomp met bodembron nodig. De kosten hiervan bedragen 15.000 tot 20.000 euro. Heb je dit niet liggen? Dan kun je eerst kiezen voor een goedkope hybride warmtepomp . Je CV-ketel blijft dan wel nodig.

Zonneboiler: Water opwarmen met zonlicht. Het warme water kun je gebruiken om te wassen en te douchen. De CV-ketel blijft nodig voor het aansturen van de (vloer)verwarming. Kosten: gemiddeld 3.000 euro voor een boiler met 200 liter.

Pellets

Biomassaketel: verbrandt houtsnippers of pellets om de woning te verwarmen en zijn zeer zuinig. Nadeel is dat deze systemen meer fijnstof uitstoten dan systemen op gas of stroom. De kosten liggen rond de 8.000 euro inclusief installeren.

Een gemiddelde woning verbruikt best veel gas en licht . Voor alle huishoudelijke apparaten, maar ook een warmtepomp of elektrische boiler zijn echte stroomvreters. Deze benodigde stroom kan je (deels) zelf opwekken met zonnepanelen.

Lokaal

Ook in Roden en omgeving zijn er interessante lokale initiatieven gericht op duurzame energie. Het Platform Duurzaam Noordenveld wil burgers en bedrijven ervan bewust maken hoe zuinig om te gaan met energie.

De Energiecoöperatie NoordseVeld levert groene energie die wordt opgewekt door Noordenvelders vóór Noordenvelders. Inwoners kunnen deelnemen aan verschillende zonnecollectieven. Bijvoorbeeld Zonnecollectief Halo of Zonnedak Langelo. Zijn er nog meer lokale projecten of initiatieven rondom duurzame energie? Laat het gerust weten (energieneutraalnederland@gmail.com).