Geen Commissaris, wel feest in Belevingstuin Norg

Norg

De Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma zou vrijdag de belevingstuin van het kleinschalige verpleeghuis De Omloop in Norg bezoeken.

WIjziging in haar agenda gooide echter roet in het eten, haar taak werd overgenomen door gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Het feest was er niet minder om.

In de ochtend was er al de officiële opening. De Omloop is onderdeel van woonzorgcentrum De Wiekslag. Geert Geerligs, vrijwilliger bij woonzorgcentrum De Wiekslag, tipte de commissaris.

De belevingstuin is met weinig middelen maar met veel hulp van  medewerkers en vrijwilligers tot stand gekomen. De opbouw van de belevingstuin startte tweeëneenhalf jaar geleden met de bouw van een volière.

In de tuin wordt gespeeld met geur, kleur en voelen. De zintuigen worden in de belevingstuin geprikkeld. Uit onderzoek blijkt dat ouderen met dementie hierdoor meer ontspannen en rustiger zijn. Ze bewegen bovendien meer omdat ze geprikkeld worden om te voelen en ruiken.

In De Omloop wonen oudere mensen met dementie. Ze hebben intensieve verzorging en verpleging nodig en kunnen niet meer zelfstandig wonen. In De Omloop wonen ze vertrouwd en veilig en ‘zo thuis mogelijk’.
De Wiekslag en De Omloop zijn onderdeel van Dignis / Lentis, zorg voor ouderen. Dignis biedt zorg bij mensen thuis en als dat niet meer gaat in woonzorgcentra en verpleeghuizen in de stad Groningen en in Noord-Drenthe. (Foto's Germ Geersing.)


Auteur

Germ Geersing Redacteur