Daan Jippes onthult geheimen van Mickey Mouse in Kinderwereld

RODEN

Mickey Mouse is bekend. Maar om de beroemde muis 'geboren' te zien worden, dat is wat anders. Disney-tekenaar Daan Jippes liet de genodigden vrijdag meegenieten.

Aanleiding was de opening van de seizoenexpositie in speelgoedmuseum Kinderwereld. Mickey wordt 90 jaar en dat verjaardagsfeestje werd alvast groots gevierd in het museum aan de Brink. Jippes heeft de muis getekend voor het tijdschrift, maar ook voor films. Hij was begenadigd tekenaar en navolger van Carl Barks, toptekenaar in dienst van Disney. En niet alleen de hoofdrolspeler, ook Goofy, Pluto en andere vrienden uit de stal van Disney. Ook andere stripfiguren tekende hij, met uiteraard een eigen  'handtekening'. Jippes liet museumdirecteur Daniëlle Lokin en conservator Mara Bosboom nog even in spanning, want bij aanvang was de gast nog niet aanwezig.

Braaf

Directeur Lokin (net als Mara voorzien van Mickey-oortjes) liet in haar 'aftrap' weten dat de muis zeker niet haar favoriete karakter is. Saai, braaf, nee, dan Donald. Met drie probleemkinderen en een vreemde oom... Maar ja, die is niet (bijna) jarig... Conservator Bosboom vertelde dat de voornemens van Walt Disney heel anders waren. Hij wilde iets groots met Oswald het konijn. Dit zagen de bazen niet zitten en in 1928 zag Mickey het eerste levenslicht. Als een symbool - aldus de geestelijk vader - voor het onbevangene, het speelse in de mens, en dat lacht om gekke dingen. Daan Jippes sloeg vervolgens aan het tekenen en gaf uitleg bij de bijzondere vormen. Die in de loop der jaren flink veranderden, zo verdween de staart maar kreeg de muis ogen met oogwit en pupillen, in plaats van de zwarte stippen. Die tekenaars weinig mogelijkheid boden om emotie uit te drukken. De tentoonstelling ‘Mickey Mouse viert feest ‘ is te bewonderen tot 7 januari (zie ook www.museumkinderwereld.nl). (Foto's Germ Geersing.)

Auteur

ggeersing