Byzantijnskoor Drenthe zingt in Veenhuizen

VEENHUIZEN

In de Grote Kerk zingt zondag 22 april om 15:00 uur het Byzantijnskoor Drenthe onder leiding van Julia Zaytseva.

Het koor brengt een gevarieerd programma met Byzantijnse kerkmuziek, Kozakkenliederen en Russische volksliederen. Het koor zingt uitsluitend 4-stemmig en a-capella.Julia Zaytseva (1980), afkomstig uit Kazan (Rusland) is sinds 1 september 2014 als dirigente verbonden aan het Byzantijnskoor Drenthe. Al eerder werkte zij als zangpedagoge met de koorleden aan verbetering van zangkwaliteit en uitspraak van de Russische taal. Zij heeft in Rusland de opleidingen piano, zang en koordirectie gedaan. Daarna heeft zij haar studie voortgezet in Groningen. Wat velen aanspreekt, ook nu nog, zijn de ingetogen meerstemmige gezangen die onderdeel uitmaken van de orthodoxe kerkelijke liturgie tijdens de eredienst. Sinds de oudheid geldt dat de zang aan de mens geleerd is door de engelen om God te prijzen.

Kozakken

De kozakken, een aantal aan elkaar verwante bevolkingsgroepen van Slavische oorsprong, staan bekend om hun sterke onafhankelijkheidsgevoel en strijdlustigheid. Afhankelijk van de streek waar zij zich vestigden worden zij aangeduid met verschillende benamingen (bijvoorbeeld Don-, Zwarte Zee-, Oeralkozakken). Als bevolkingsgroep ontwikkelden zij hun eigen cultuur en muziek. Deze muziek kenmerkt zich door het toepassen van de zogenaamde “Indo-Chinese” of “Schotse” toonladder. Dit toonsysteem met slechts vijf verschillende tonen voegt aan de melodie een aparte kleur toe, in tegenstelling tot de in West-Europa meer bekende, klassieke/harmonische toonladder. De teksten zijn vaak gebaseerd op het sociale dorpsleven met aandacht voor de natuur en de liefde en natuurlijk op de vele militaire activiteiten. Deze liederen (bijvoorbeeld het overbekende "Stenka Rasin") horen bij het wat meer luchtige deel van het repertoire.

Volksliederen

De Russische volksliederen variëren, afhankelijk van de regio, van stijl. Een aspect dat ze allemaal gemeen hebben is, dat zij verhalen over het dagelijkse leven op het platteland en in de steden. Het kan gaan over de (agrarische) werkzaamheden tijdens de verschillende seizoenen, over de natuur en de leefomgeving, over het dagelijkse leven in de gezinnen en dorpsgemeenschappen, zoals geboorte, overlijden en huwelijk. Maar ook liefdesliedjes zoals het overbekende "Kalinka”. Toegangskaarten 12,50 euro incl. pauzekoffie, in voorverkoop 10 euro bij Boekhandel Daan NIjman te Roden /tickets@daannijman.nl, / Wereldwinkel Leek (Tolberterstraat) en Wereldwinkel Norg (in de Brinkhof ma-vr 14-17). Zie www.cultureleraadnorg.nl. Reservering via 0592-612233.

Auteur

ggeersing