Boekhandel Daan Nijman viert natuur in Boekenweek

RODEN

Zaterdag 10 maart gaat de Boekenweek weer van start! Het thema is dit jaar Natuur. Boekhandel Daan Nijman weet hiermee wel raad en zoekt het voor de invulling van het thema dicht bij huis met schrijvers en kunstenaars uit de regio.

Om te beginnen zaterdag 10 maart, als boswachter Aaldrik Pot een Vasalis-wandeling houdt op het landgoed Terheijl tussen Nietap en Roden. Pot is een groot liefhebber van het werk van de dichteres en zocht in haar gedichten, brieven en essays naar de natuurervaringen die ze had rond Terheijl. Vasalis woonde lang in het voormalige kinderherstellingsoord De Zulthe, dat aan de rand van dit bijzondere gebied staat. De start is om 14.00 uur bij de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan tussen Nietap en Nieuw-Roden. Aanmelden kan via info@daannijman.nl. Na afloop is er een Boekenborrel in de winkel met live muziek van het Noord-Drentse kwartet Jazz & Zo. De borrel begint om 16.00 uur en is uiteraard ook voor niet-wandelaars toegankelijk. Woensdag 14 maart biedt Boekhandel Daan Nijman opnieuw een podium aan Aaldrik Pot. Onlangs verscheen van hem namelijk het natuurdagboek De Onsterfelijke nachtegalen, waarin hij zich in een briefwisseling met Barbara de Beaufort verwondert over alles wat vliegt, loopt en groeit. Pot woont op het zand in Norg en De Beaufort woont op de Groningse klei bij Zandeweer. Beleef je je dagelijkse portie natuur anders als je je ervaringen vertelt aan een 'vreemde'? Ga je daardoor beter kijken en ook preciezer schrijven? Wat er gebeurt op dezelfde dag op een andere plek, op andere grond? Deze avond vertelt Aaldrik Pot aan de hand van tien thema's uit het boek over zijn natuurbelevenissen in de afgelopen dertig jaar en de mensen die hem inspireren. Ook leest hij een aantal fragmenten uit het natuurdagboek voor. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Wel graag aanmelden van tevoren i.v.m. het aantal stoelen.

Dichters

Net als eerdere jaren is Noordenveldleest op zoek naar jonge dichters in Noordenveld en het Westerkwartier. Eerdere winnaars waren o.a. Omar Eid (Ronerborg, 2017) en Luuk Kromhout (Lindenborg, 2016). De bekendmaking van de winnaar is op donderdag 15 maart om 19.30 uur bij Boekhandel Daan Nijman. Overigens kunnen jonge dichters nog tot vrijdag 9 maart een gedicht (thema Natuur) insturen. Op de laatste dag van de Boekenweek, zaterdag 17 maart, is kunstenaar Erik van Ommen uit Vries te gast bij Boekhandel Daan Nijman. Om 16.00 uur vertelt hij aan de hand van veel beeldmateriaal over de totstandkoming van zijn net verschenen boek Poldervogels, waarin een paartje zeearenden bij het Zuidlaardermeer de rode draad vormen. Daarnaast schilderde Van Ommen de talrijke andere vogels in de polder. Met een telescoop observeerde hij de vogels en wat hij boeiend genoeg vond, legde hij op de hem kenmerkende manier met penseel en zwarte aquarelverf vast. Het afgelopen jaar kwamen ook twee vuistdikke vogelboeken van Koos van Zomeren uit, die rijkelijk geïllustreerd zijn door Erik van Ommen. Belangstellenden kunnen zich voor alle activiteiten aanmelden via info@daannijman. Voor meerinformatie: kijk op www.daannijman.nl op de Activiteitenpagina.

Auteur

ggeersing