Expositie ‘Noordelijk Realisme’ in K38 vrijdag geopend

RODEN

De expositie ‘Noordelijk Realisme’ in Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 te Roden, wordt vrijdag 2 maart officieel geopend.

Geïnspireerd op het idee en de exposities van Amerikaans Realistische kunst “The American Dream” in het Drents Museum en de Kunsthalle in Emden, heeft de sectie Beeldende Kunst van de CKR in K38 een nieuwe expositie gerealiseerd met werken van kunstenaars die behoren tot het Noordelijk Realisme en het Onafhankelijk Realisme. Hiermee wordt getoond dat de opkomst van Realistische kunst een wereldwijd fenomeen is waarbij Noord Nederland een belangrijke rol speelt. Onder invloed van de Academie Minerva in Groningen ontstond in de jaren ’60 het zogenaamde Noordelijk Realisme. Diederik Kraaijpoel wordt wel de aartsvader van de noordelijke realisten genoemd en was leermeester van Henk Helmantel, Herman Tulp, Jan van der Kooi, Annemiek Vos en Joost Doornik. Daarnaast zette vooral galerie Möhlmann uit Appingedam de Onafhankelijke Realisten op de kaart. Zowel het Noordelijk als het Onafhankelijk Realisme zijn stromingen met veel verschillende stijlen met zowel fijnschilders als die met een lossere techniek.

Diversiteit

Deze diversiteit is goed te zien in de expositie van de CKR met de deelnemende kunstenaars: Ewoud Dubois, Joost Doornik, Sara van Epenhuysen, Sietse W Jonker, Annemiek Vos, Heleen Kater en Mette Bus. Ieder van deze kunstenaars laat een andere visie zien van wat realisme in de kunst is, maar altijd met de zichtbare wereld als uitgangspunt. K38, 3 maart tot en met zondag 25 maart. De opening is op vrijdag 2 maart om 16.00 uur. Openingstijden K38 woensdag t/m zondag van 13.00uur tot 17.00uur. Entree: 2 euro. Op 15 maart is er een middaglezing over” Romantiek in het Noorden” door Gert Riemersma en Gert Visser (kosten 10 euro), info: www.kunstencentrumk38.nl

Auteur

ggeersing