Noordelijk Realisme centraal op expositie in K38

RODEN

Kunstencentrum K38 in Roden staat nog t/m zondag 25 februari in het teken van de Verkuno-expositie 'Mogelijk Houvast'. Vanaf 3 maart  volgt - geïnspireerd op het idee en de expositie “The American Dream” in het Drents Museum en de Kunsthalle in Emden -  het Noordelijk Realisme.

De sectie Beeldende Kunst van de Culturele Kring Roden heeft een expositie met werken van kunstenaars die behoren tot het Noordelijk Realisme en het Onafhankelijk Realisme. De opening in kunstencentrum K38 in Roden is vrijdag 2 maart om 16.00 uur. De volgende kunstenaars tonen werk: Ewoud Dubois, Joost Doornik, Sara van Epenhuysen, Sietse W. Jonker, Heleen Kater, Annemiek Vos. In de jaren zestig en – zeventig van de vorige eeuw stond vooral de abstracte kunst en de conceptuele kunst in de belangstelling (musea, rijksacademie). Figuratief werken was eigenlijk 'not done' . Daardoor gingen steeds meer figuratieve kunstenaars uit Amsterdam en Den Haag naar het oosten en het noorden van het land. Onder invloed van Academie Minerva in Groningen ontstond het zogenaamde Noordelijk Realisme (Diederik Kraaijpoel, Wout Muller). Diederik Kraaijpoel wordt wel de aartsvader van de noordelijke realisten genoemd. Hij was 32 jaar docent aan de Academie Minerva en was leermeester van onder anderen: Henk Helmantel, Herman Tulp, Jan van der Kooi en Joost Doornik. De vraag of zoiets als het Noordelijk Realisme bestaat houdt de gemoederen al jaren bezig. Is er sprake van een herkenbare stijl? Waarneming direct naar de natuur, het weergeven van een portret, stilleven of landschap is in het Noorden flink ontwikkeld. Maar een vast stijlkenmerk is het niet. Eigenlijk is het Noordelijk Realisme een geografisch gegeven en natuurlijk de gedegen techniek die men beheerst.

Onafhankelijk

Het is vooral galerie Möhlmann uit Appingedam die de Onafhankelijke Realisten op de kaart heeft gezet. Het Onafhankelijk Realisme is meer een stroming met veel verschillende stijlen. De afbeeldingen zijn echter altijd herkenbaar. Het idee dat realisten altijd fijnschilders zijn is zeker niet het geval. Een groot aantal kunstenaars schildert in lossere techniek. Ze blijven echter trouw aan de voor hun zichtbare werkelijkheid. Het Noordelijke Realisme en het Onafhankelijk Realisme weet samen met een aantal galeries een groot publiek te bereiken met hun werken (o.a. Möhlmann, Wildevuur, de Buitenplaats, Henriette Polak Museum, Wiek XX, galerie Mokum). Expositie Noordelijk Realisme en Onafhankelijk Realisme te bezichtigen van zaterdag 3 maart tot en met zondag 25 maart.

Auteur

ggeersing