'De Kinder van Vrees': unieke multimediale voorstelling

VRIES

'De Kinder van Vrees' is een unieke multimediale voorstelling in en om de Bonifatiuskerk Vries. 

‘De Kinder van Vrees’ is een hedendaagse multimedia-muziektheater- voorstelling, waar historische feiten en sagen vermengd raken met het leven van nu. En dat bij het oudste gebouw van de gemeente Tynaarlo: de kerk van Vries. Een avontuurlijke familievoorstelling over eer, wraak, geloof en liefde. Een verhaal over licht in de duisternis? Er zijn nog enkele kaarten voor dit weekend beschikbaar! Theatergroep ‘E Poi” en de ’Want2Swing Bigband’ werken samen in deze fascinerende reis van vrees en hoop. Het geheim van de 153 kinderen die in de kerk zijn gevonden rond het jaar 1000 tegen een bijzondere baby in 2018. In een mix van een sprookjesvertelling en een avonturenfilm beleeft het publiek hoe o.a. de rattenvanger van Hamelen zijn entrée in Vries maakt. En wat heeft de zwangere Lucia te maken met De Vrouwen van NU en de aanleg van glasvezel? De première was donderdag 15 februari. In totaal worden dit weekend zes voorstellingen gespeeld waarvan de vrijdag al is uitverkocht. Met elk maar plek voor 153 toeschouwers, dus een unieke belevenis. Voor de toeschouwers begint de beleving al bij het parkeren aan het Kornoeljeplein 1. Toeschouwers lopen - voorafgegaan door een fluitist - naar de zuidkant van de kerk. Hier begint de voorstelling, die bestaat uit drie verhaallijnen, met projecties op de kerk. Het publiek wordt meegenomen naar het jaar 1000. Ze zien de oude kerk en ze zien 153 kinderen; achter de muziek aan, hun noodlot tegemoet! De drie verhaallijnen worden door de toneelspelers van theatergroep ‘E Poi’ neergezet. Na 20 minuten pauze met koffie en thee begint het gedeelte in de kerk. In het koor zit de Bigband Want2Swing. Zij spelen bij binnenkomst de Kinder Symfonie van Leopold Mozart. Ook in de kerk zien we projecties afgewisseld met echt toneelspel.

Bigband

Nieuwe muziek is geschreven voor deze voorstelling door Tony Hoyting. De samenwerking met een 20-koppige bigband (3 vocalisten) is uniek voor een theatervoorstelling. Het publiek wordt meegezogen in deze multimedia-muziektheater- voorstelling. De kerk staat voor geborgenheid, maar ook voor verborgenheid van oude geheimen. Het nieuwe licht moet overwinnen op de vrees voor het Middeleeuwse onheil. Komt het nieuwe licht van de glasvezel? Of is de nieuwe baby het symbool van de eeuwige vooruitgang? Als alles goed gaat, wordt de baby gedoopt bij het eeuwenoude doopvont van de kerk in Vries. Voor info over tickets: www.dekindervanvrees.nl of www.festyvals.nl. De Kinder van Vrees is geschreven door Bert Rossing en Leny Hamminga. Vanaf mei 2017 mag de gemeente Tynaarlo zich de Culturele gemeente van Drenthe noemen. Een jaar lang kan iedereen genieten van allerlei culturele festiviteiten, ook wel FesTYvals genoemd. Het thema is ‘Historie met een knipoog’. De Festyvals vinden dan ook plaats rond een aantal cultuurhistorische kernpunten, zoals het Meisje van Yde, Berend Botje en de  Rijksluchtvaartschool in Eelde. Meer informatie is te vinden op de website van het culturele jaar, www.Festyvals.nl op de Facebookpagina of download de Festyvals app.

Auteur

ggeersing