Paiser Meul op stempel Duitse Post in postzegelmanifestatie Roden

RODEN

Zaterdag 17 februari wordt in sportcentrum De Hullen (10.00-16.00 uur) de jaarlijkse postzegelmanifestatie NOORD 2018 in Roden gehouden.

Op deze grootste eendaagse postzegelbeurs van Nederland doen ook standhouders met munten en ansichtkaarten mee. Elk jaar staat een bepaald thema of onderwerp centraal. Ditmaal heeft de organisatie als jaarlijks thema voor het onderwerp "Molens" gekozen. Een van de deelnemers aan het evenement is de Duitse Post, zij gebruiken alleen die dag een beursstempel met een afbeelding van de "Paiser Meul" te Peize. Volgens de Duitse postwet is het verplicht om in een Duits poststempel een Duitse postcode op te nemen en ook mogen er alleen op die dag Duitse postzegels mee worden afgestempeld. Gekozen is voor postcode 26789 van Leer in Ost Friesland, de plaatselijke vereniging onderhoudt nauwe contacten met de Filatelistenvereniging Roden-Leek e.o. Daarbij fungeert de Duitse Post als een "mobiel postkantoor" waar een speciale molenkaart (men schrijft het eigen adres er op) wordt voorzien van een Duitse postzegel (buitenlandtarief) met daarop het speciale Dagstempel. De kaart wordt door de Duitse Post naar Duitsland meegenomen en daar gepost. Geadresseerden ontvangen zo een 'echt gelopen' collectorsitem in de eigen brievenbus. De molenkaart is op de beurs verkrijgbaar bij de stand van de Duitse Post en kan voor 1 euro worden aangeschaft. Extra bijzonder is het feit dat dit stempel ook in Duitsland gebruikt wordt wat zorgt voor extra Peize-promotie.

Auteur

ggeersing