Dubbel & Dwars Veenhuizen: Verhalen van de Stad

VEENHUIZEN

Een heel speciale editie van Dubbel &Dwars in Veenhuizen op zaterdag 10 februari. Dan speelt de bijzondere theatervoorstelling Verhalen van de Stad. Drie monologen geïnspireerd op verhalen van mensen die leven met, of samenleven met iemand die kampt met een psychiatrische aandoening of verslaving.

De verhalen maken duidelijk hoe diep het maatschappelijk stigma kan ingrijpen in een persoonlijk leven. Het zijn ook verhalen die bol staan van overlevingsdrang en kracht. Verhalen van de Stad leidt de toeschouwer met ernst, humor en verontwaardiging langs deze realiteit. Psychiatrische problemen en verslavingen zijn van alle tijden. De wijze waarop de samenleving omgaat met mensen die lijden aan deze stoornissen, dat verschilde door de jaren heen fors. Sommigen ervaren ‘het stigma’ als een nog groter probleem dan ‘de stoornis’ zelf. Het oordeel is vaak hard: ‘Het is gewoon een drukdoener’ of ‘verslaving is een keuze’. Maar iedereen die beter kijkt, ziet dat het anders ligt. De kans is groot dat mensen in de naaste omgeving kampen met dergelijke problemen. Het is ook waarschijnlijk dat er van deze problemen niets of nauwelijks iets wordt gemerkt. Want ‘een stoornis’ gaat vaak gepaard met schuldgevoel en schaamte. Verhalen van de Stad vertelt verhalen die meestal niet gehoord worden. Hopelijk dragen de voorstellingen bij aan een milder, maar vooral realistischer beeld van mensen die kampen met deze problemen.

Interviews

Verhalen van de Stad wordt mogelijk gemaakt door: Stichting Vrienden van GGZ Drenthe, GGZ Drenthe en Verslavingszorg Noord Nederland. Voor de drie monologen van Verhalen van de stad zijn er interviews gehouden met mensen die leven met een psychiatrische aandoening of daar op een andere manier mee te maken hebben. Deze interviews en de ervaringen van de schrijver als hulpverlener, manager en beleidsmedewerker in de Geestelijke Gezondheidszorg zijn de inspiratiebronnen geweest voor de uiteindelijke theaterteksten. Het is geen feitelijke beschrijving van een werkelijk verhaal. Maar de kern blijft overeind en de inhoud van iedere monoloog kreeg de instemming van de geïnterviewde. De namen van de personages zijn gefingeerd. De monologen worden gespeeld door acteurs. De muziek is bij deze Dubbel & Dwars geen apart optreden, maar is vervlochten door de voorstelling. Sax, gitaar… ze zetten de toon of geven commentaar in Verhalen van de Stad. Tekst & regie: Bart van Mulkom. Entree: 12,50 euro incl. een kop koffie of thee, aanvang: 20.30 uur in Het Verenigingsgebouw, Hoofdweg 116, Veenhuizen. Reserveren: rob@tuijt.nl, meer info: http://splinterendewinter.nl (Foto's Ron Kalsbeek en E.J. Huizenga.)

Auteur

ggeersing