Opening expositie ‘Mogelijk HOUVAST’ door Flip Drukker

RODEN

De expositie ‘Mogelijk HOUVAST’ wordt vrijdag 2 februari om 20.00 uur geopend door Flip Drukker.

Er is werk te zien van vier kunstenaars die op verschillende wijze houvast zoeken in hun werkproces. Schilderijen, ruimtelijk werk en grafiek. Het is de eerste keer dat deze vier kunstenaar samen exposeren en deze combinatie toont unieke onderlinge verbanden. Kunstenaars: Peter Dijk, Henk Oelen, Huug Pleysier en Mariet Schedler. ‘HOUVAST’ van 3 t/m 25 februari. Opgave voor de cursus Klankbeeld is nog mogelijk (aanvang dinsdag 30 januari). Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur. Entree 2 euro, tot 16 jaar gratis. Meer info: www.kunstencentrumk38.nl Om de wereld te verkennen heb je vaak een houvast nodig om je niet te verliezen in die wereld. De vier kunstenaars van deze Verkuno expositie verkennen en zoeken hun eigen wereld. Ze pogen via materiaalgebruik en ideeën grip te krijgen op hun wereld.

Uniek

In Kunstencentrum K38 is werk te zien van vier kunstenaars die op verschillende wijze een houvast zoeken in hun werkproces. Het is de eerste keer dat deze vier kunstenaar samen exposeren en deze combinatie toont unieke onderlinge verbanden. Henk Oelen laat enkele beelden zien. Voor dat werk gebruikt hij het gegeven van de mythologische Dubbele Poort van Dromen. Vanuit dat houvast neemt hij de alle vrijheid om materialen en vormen te combineren tot er via een proces van ‘trial & error’. Een ander thema wat hem bezig houdt is wat hij hoort en leest over hoe de kosmos in elkaar steekt. Peter Dijk schildert lijnen en vlakken die zijn ontleend aan plattegronden. Dat houvast van beschrijvende lijnen op kaarten, combineert hij met meer toevallig ontstane vormen. Hij focust zijn aandacht op invloeden van economie, cultuur en geopolitiek op de wereld. Op deze tentoonstelling zien we een groot schilderij ( 2x3 meter) welk refereert aan plattegronden van woonhuizen die verwoest zijn. Ieder houvast is verdwenen voor de bewoners in ‘My House was a Garden of Roses’.

Intuïtief

Mariet Schedler gebruikt het intuïtief combineren van vormen en diverse materialen als het mogelijke houvast. In deze expositie toont ze de grote schaal gemaakt van fragmenten van etsplaten van Huug (mede exposant). Nieuw werk voor deze expositie zijn wandobjecten met combinatie van etsplaten, spiegels en licht. Ze verwerkt de platte harde metaalplaten tot nieuw ruimtelijk werk.  Alle drie hebben ze dus ergens een houvast aan in hun werkproces. Huug Pleysier (1944 Rotterdam – 2000 Groningen) is vooral bekend geworden met zijn zinketsen, onlangs te zien in Groninger Museum, Museum Dr888 en Belvedère. Op deze tentoonstelling is na lange tijd eindelijk weer zijn Magnus opus getiteld ‘Vader’ te zien. Een groot schilderij van 8x2 meter met combinaties van fotozeefdrukken en schilderwerk. Op het eerste gezicht lijkt het werk meer abstract, maar wie echter verder kijkt ziet herkenbare vormen, letters en cijfers. Huug maakte zichzelf een eigen wereld. De kunst gaf hem zijn identiteit en was zijn houvast in de wereld en het leven. Geïnspireerd door ideeën, emoties en omgeving maken ze alle vier werken die op het eerste gezicht misschien moeilijk te begrijpen zijn, maar wat hun bindt is het ‘mogelijke houvast’ van kunst. Zij stellen zich niet ten doel om een specifieke boodschap uit te dragen en er zijn meerdere interpretaties mogelijk. De werken stellen de bezoeker dus voor een uitdaging.

Auteur

ggeersing