Met Vasalis in de bus naar Groningen

RODEN

Ter gelegenheid van de geboortedag van dichteres M. Vasalis, pseudoniem voor Margaretha Droogleever Fortuyn (13 februari 1909, Den Haag), rijdt dinsdag 13 februari voor één keer een speciale dichtersbus tussen Roden en Groningen.

Leidraad voor deze bijzondere rit is het gedicht Rebus in de bus uit Vasalis’ laatste bundel De oude kustlijn: (…) ik houd van mensen in een bus, ik houd van gras en lucht. Ik rij van Groningen naar Roden. (…) De beginhalte van de rit is bij Theater De Winsinghhof in Roden, waar de bus om 19.30 uur vertrekt. Tijdens de rit zal dichter Martin Koster het een en ander vertellen over de dichteres, die tot haar dood (1998) in Roden woonde, en voordragen uit Vasalis’ werk in het Drèents. Koster vertaalde een aantal gedichten van haar in de bundel Is 't vandage of gister. De bus zal via een omweg naar Groningen rijden. Daar stapt dichter/columnist Jean-Pierre Rawie in, die ingaat op zijn relatie met het werk van Vasalis en voordraagt uit zijn eigen werk. De presentatie van de avond is in handen van Joep van Ruiten, cultuurjournalist bij het Dagblad van het Noorden. Bij mooi weer is de laatste stop van de bus bij het Vasalis-gedenkteken bij Landgoed Mensinge, waarna er een afsluitend samenzijn is in De Winsinghhof. De organisatie van deze activiteit is in handen van Noordenveldleest, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordenveld. Meerijden in de bus kan. Een buskaartje kost 15 euro, inclusief twee consumpties. Kaartjes zijn te koop bij Boekhandel Daan Nijman in Roden. De bus vertrekt dinsdag 13 februari weg om 19.30 uur bij Theater De Winsinghhof, de koffie staat klaar vanaf 19.00 uur.

Auteur

ggeersing