Bont programma bij Huisconcerten in Roden

RODEN

Voor de Huisconcerten in Roden is een gevarieerd programma samengesteld. De zevende editie - die gehouden wordt op zondagmiddag 26 maart - wordt weer georganiseerd door de vrijwilligers Ben Douwes en Wim Blomsma.

Om de continuïteit van dit succesvolle evenement te waarborgen worden nu voor het eerst ook publiciteit, kaartverkoop en administratie ondergebracht bij de Stichting Landgoed Mensinge, waar onder meer Theater de Winsinghhof onder valt. Dankzij de medewerking van gezinnen die hun huiskamer belangeloos ter beschikking stellen, zijn er op 13 adressen liefst 38 concerten. Dit unieke en inmiddels landelijk bekende evenement kan gerealiseerd worden door substantiële financiële ondersteuning van sponsoren. Naast veel prachtige klassieke muziek is er jazz en wereldmuziek van hoge kwaliteit te beluisteren. De ensembles bestaan geheel uit professionele musici en komen uit geheel Nederland en enkelen zelfs elders uit de EU. Sommige ensembles traden nog nooit in Noord-Nederland op, sommige talenten komen juist uit de eigen regio. Op het programma staan de volgende artiesten. Trio Merain, Henri Dunantplantsoen 16 in Roden (bij Marjan en Wim Blomsma). Met zang, Keltische harp, bodhrán en viool neemt Merain het publiek mee naar het mystieke en romantische Ierland. Op het programma staan onder andere stukken van de barokcomponist Turlough O’Carolan, en prachtige traditionals in eigen bewerkingen.  Merain bestaat uit Mirjam Rietberg (harp), Mieke Manschot (zang en bodhrán) en Sandra Wallner (viool). Azusa Yamaki is aan De Hulst 61 Roden bij de Familie Erwin Wiersinga. Azusa Yamaki - geboren in Japan- begon al piano te spelen op 5-jarige leeftijd. Momenteel vervolgt zij haar studie aan het Prins Claus Conservatorium bij docent Paul Komen. Daar wil zij zich nog verder verdiepen in de gevoels- en emotionele aspecten van de muziek en haar Master of Music halen. Duo Joris van den Berg & Martijn Willers gaan naar de Veldbies 1 in Roden, naar Aafke en Frans Sandbergen. Joris van den Berg speelt op een cello, gebouwd door Giovanni Grancino (1703) en een stok gebouwd door Tourte “L’ainé”, die hem ter beschikking zijn gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Martijn Willers studeerde in Amsterdam bij Mila Baslawskaja en David Kuijken. Als solist won hij in maart 2006 de SNS Reaal Fonds Masterclass Prijs in de Finale van het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Strijkkwartet

Cypresses strijkkwartet is te gast aan de M.L. Kingstraat 7 in Roden bij Henny en Hans van Leeuwen. Het Cypresses Strijkkwartet bestaat uit Matilde Loureiro, viool, Emma Roijackers, viool, Martin Moriarty, altviool en Amke Te Wies, cello. Zij hebben elkaar ontmoet op het Conservatorium van Amsterdam en besloten een strijkkwartet te beginnen vanwege een speciale compositie genaamd de twaalf Cypresses voor strijkkwartet door A. Dvorák. Simon Rigter Trio gaat naar de Jachtlaan 20 in Roden, huis van Angelien en Jose Coco Martin. De drie jonge jazzmuzikanten onderscheiden zich door hun open sound en met veel ruimte en interactie tussen de muzikanten. Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide Simon Rigter op in een muzikaal milieu. Op tienjarige leeftijd kreeg Simon klassiek dwarsfluitles en op twaalfjarige leeftijd begon hij met de saxofoon. Durk Hijma was 9 jaar toen hij gitaarles naam. Hij ontdekte de jazz toen hij jazzplaten van zijn vader ging draaien. Cas Jiskoot heeft basles aan het Conservatorium Amsterdam van Frans van Geest (geboren en getogen in Roden). Duo Cibeles is te beluisteren en te zien aan de Elswout 11 in Roden, bij Froukje en Ari Dijkstra. Francisco Dehaza en Suzanne van Duuren hebben een gevarieerd repertoire opgebouwd bestaande uit hoogtepunten van het klassieke repertoire, filmmuziek en bekende stukken uit de zogenaamde ‘lichte muziek’. Francisco Deheza studeerde aan de conservatoria in Pamplona en Conservatorio di Musica Luisa D’Annunzio in Pescara. Suzanne van Duuren studeerde aan het Artez conservatorium Enschede en het conservatorium te Tilburg. Jonathan Nagel & Marithé van der Aa treden op aan de Mensingheweg 7 in havezate Mensinge. Een concert met enkel zang en contrabas. Marithé van der Aa is een jonge, veelbelovende zangeres uit België die, ondanks haar jonge leeftijd, met bijzondere artistieke rijpheid en beheersing van de stem het publiek weet te overtuigen en betoveren. Jonathan Nagel komt uit Zuid-Duitsland en heeft als contrabassist in verschillende steden veel ervaring opgedaan.

Auteur

ggeersing