Straatpraat: hoe viert u Kerst?

RODEN

Straatpraat kan er niet omheen. Kerst is nog maar enkele dagen van ons verwijderd, maar hoe gaat u het feest vieren? Thuis, uit eten, naar een kerstdienst?

Petra Nijmeijer uit Roden, hier met dochter Fajen, viert het kerstfeest met familie. "Met mijn familie en een dag met mijn schoonfamilie, gezellig thuis. De kamer is al in kerstsfeer, mijn man René heeft hem opgezet met Fajen en Féline", legt Petra uit. Ook het is de bedoeling op pad te gaan. "Ook naar de apenkooi?", vraagt Petra aan haar dochter. Die zichtbaar te spreken is over het plan. Verder gaat de familie ongetwijfeld aan de wandel. "Of we naar de kerk gaan? Nee, maar wel naar de viering van kerst van de school van Féline. Ze zit op een christelijke school. Dat feest is in de Open Hof. Ach, en Kerst staat bij ons in een wat ander teken. Mijn moeder is vier jaar geleden overleden, daar sta je dan ook bij stil...". Nico en Truus Ploeg uit Roden blijven lekker thuis. Uitrusten, relaxen. Maar niet zonder reden. "Wat we gaan doen? De eerste dag lekker gourmetten, ach, en verder zien we wel. Misschien een wandeling. Maar dat is net of het uitkomt, ook wat het weer betreft". En films op tv, als er wat leuks is", vertelt Truus. "Kijk, ik ben vrachtwagenchauffeur, dus ik heb het de dagen voor Kerst druk. Dan is rust wel lekker", aldus Nico. "En ik werk bij de post, dus ook een drukke tijd. Dan ben je inderdaad aan rust toe", voegt Truus toe. Naar de kerk gaan ze niet, en ze zouden het zelfs niet missen als er geen Kerst bestond. "Gezelligheid staat voorop, en rustig aan doen. Ook de kersttentoonstelling op landgoed Mensinge, nee, dat hoeft voor ons niet." Henk Polman uit Roden ('al 46 jaar') is helder. "We, mijn vrouw Wilma en ik, vieren Kerst met de familie. Dertien personen, bij ons thuis. Kinderen, kleinkinderen en een achterkleinkind", glundert de geboren Tukker. "We gaan dan een kerstspel spelen, waarbij iedereen vijf cadeaus mee moet nemen. Dat is altijd heel leuk." "Verder neemt iedereen wat te eten mee, zodat we niet alles hoeven te doen. Al verzorgen wij het grootste deel van de maaltijd. Verder gingen mijn vrouw en ik, met dochter Bianca en schoonzoon Harold, naar de kerstmarkt in Keulen. Twee dagen. Of we zoiets vaker doen? Nee, dit was de eerste keer. Een kleinkind heeft opgepast. Of we naar de kerstmarkt in Roden zijn geweest? Nee, daar is het niet van gekomen", vertelt Polman.

Auteur

ggeersing