Henk Poort (79): 'Gek op rijden'

RODEN

De bijna tachtigjarige Henk Poort uit Roden is nog dagelijks actief op de bus om schoolkinderen te halen en te brengen naar zwembad, schoolreis of daar waar ze maar heen willen.

“Ik ben van school afgekomen met mijn veertiende jaar. Ik ben eerst op een fabriek begonnen te werken. Ik wilde graag naar zee en van mijn vijftiende tot na mijn diensttijd heb ik gevaren. Ik ben getrouwd en toen aan wal gekomen. Mijn schoonvader was vrachtwagenchauffeur en ik ben een paar keer mee geweest. Dit was net als op zee ook een vrij beroep en ik haalde mijn papieren.” “Toen ik met 65 jaar met pensioen ging, was ik bij huis en had ik verder niks te doen. Ik kwam in contact met Jan Dorenbos uit Norg (eigenaar van onder meer het gelijknamige busbedrijf-red.). Ze hadden nog iemand nodig voor de schoolbus.” Henk doet dit werk met veel plezier. “Ik word 30 december 80. Ik ben goed gezond en wil graag verder gaan. Ik mag graag met kinderen omgaan en zolang de baas het goedvindt wil ik rijden. Ik mag tot mijn 83 ste op de bussen rijden. Als ik dat kan halen dan doe ik dat, zolang ik gezond blijf.” Maandag rijdt hij naar obs De Flint in Nietap, dinsdagmiddag door Noordenveld, woensdag heeft hij twee ritjes naar De Flint, donderdag van Westervelde naar Norg en vrijdag in Drachten. “Ik rij enkel korte ritjes, bijvoorbeeld om van de school naar de sporthallen toe te gaan. Vroeger ook wel eens naar het zwemmen maar dat is nu niet meer.”De kinderen schatten Henk jonger in. “Zij kennen me nu al jaren. Ik doe dit al een jaar of acht nu.”

Versierd

Henk heeft bijvoorbeeld een poos van Roden naar Leek Oostindie gereden. “’s Morgens heen en ’s middags terug. Dat was toen de school verbouwd werd.” Hij heeft mooie dingen meegemaakt. “De bus was eens versierd met allemaal ballonnen. Ik heb schoolreisjes en met het Sinterklaasfeest gereden. Dat is zo leuk. Ik heb ook eens een CD met kinderliedjes gekocht die ik in de bus draaide.” Henk houdt van het rijden. “Op de vrachtwagen heb ik altijd internationaal gereden waarvan veel op Scandinavië. We zijn ook wel op vakantie naar Noorwegen met de caravan. Naar de Noordkaap ben je zeven weken onderweg, daar zie ik niet tegenop. Afgelopen zomer zijn we weer naar Noorwegen geweest.” Een groot verschil met vroeger is dat er nu TomTom is. “Dat is wel een grote vooruitgang.” Cindy Houwen

Auteur

ggeersing