Gerrit Alssema: 'aantal patronen aanpassen'

RODEN

Gerrit Alssema staat deze maand volop in de schijnwerpers. Als onverwacht afzwaaiend wethouder van de gemeente Noordenveld.

Gezondheidsredenen, zonder nadere uitleg. Hoe voelt dat? "Hoe het voelt? Dubbel. Als je nu kijkt, de spanningsboog is veranderd. Die is wat korter dan ik gewend was. Ik wil niet uitgebreid op mijn gezondheid ingaan, maar het gaat om gezondheidsklachten die met rust kunnen herstellen. Maar ik moet me in acht nemen. Na medische onderzoeken dacht ik weer aan het werk te kunnen, maar mijn lichaam roept me een halt toe", aldus de geboren stadjer (63). Het onverwachte vertrek is niet bevredigend, dat spreekt voor zich. "Inderdaad, ik heb de klus niet helemaal afgerond , dat vind ik jammer. Er lag een aantal behoorlijke uitdagingen, zoals Speed Centre Roden, de situatie rond de sportaccommodatie van de voetbalclub Peize, vluchtelingenwerk, statushouders, vrijwilligerswerk, maar ook de Wmo. Ik heb die knop omgezet en mijn beslissing in een kort tijdbestek genomen."

Terugkeer

Fysiek herstel zal de nodige tijd kosten. Voor de toekomst ziet Alssema een terugkeer in politiek niet zomaar zitten. "Op dit moment is daar helemaal geen sprake van. En als wethouder zou je niet terug moeten en willen. Zeker niet op zo'n korte termijn. Daarom heb ik in kort tijdsbestek knopen doorgehakt", laat de Roner weten. Hij is geraakt door de vele reacties. "Er waren hele mooie warme reacties, bloemen, kaartjes, berichtjes. Dat geeft toch wel gevoel van waardering en medeleven, heel bijzonder om te ervaren. Ja, dat geeft een goed gevoel."

Gesprekken

De inmiddels oud-wethouder mag worden omschreven als 'mensenmens'. "Ik heb veel mensen ontmoet, heel wat gesprekken gevoerd, ook lastige. In mijn ogen zit er veel kracht in de samenleving. Om met elkaar - en het is een moeilijke financiële tijd geweest - de draad op te pakken. Het heeft mij altijd een heel goed gevoel gegeven, hoe mensen dat hebben opgepakt. Als overheid moet je daar een belangrijke rol in spelen, om  te steunen en mogelijk te maken." Voor een politiek testament voelt Alssema niet. "Dat is lastig, van de dingen die in gang gezet zijn, kan ik moeilijk een uitkiezen waarvan ik vurig hoop dat het wordt afgerond. Ik hoop dat de huidige ontwikkelingen zo verder gaan, dat je goede contacten met de inwoners hebt en maatwerk kunt en gaat leveren. En dat inwoners bij dingen die niet lukken, maatwerk ondersteuning krijgen."

Bijzondere tijd

"Ik heb een heel bijzondere tijd mogen meemaken in de gemeente Noordenveld, in verschillende posities: raadslid sinds 2001, wethouder vanaf 2010. Ik denk dat we als gemeente blij mogen zijn met wat we als gemeenschap voor elkaar gekregen hebben en wat we hebben aan bijvoorbeeld sportvoorzieningen en verenigingsleven. Om met elkaar een samenleving te vormen." Los van de politieke stop de vraag of Alssema nu anders tegen het leven aankijkt. "Dat is toch wel zo, maar dat  geldt voor heel veel mensen, die geconfronteerd zijn met gezondheidsklachten.  Er zijn factoren die je zelf niet in de hand hebt. Wat ik daarmee ga doen? Een aantal patronen aanpassen, ik heb al een grote stap ingezet, het stoppen als wethouder. Directeur van Verhildersum, in Leens  blijf ik, maar het tempo wordt wel lager. Maar het is goed om bezig te blijven", legt hij uit. En hoe gaat Alssema Kerst beleven? Anders dan anders?  Ja, toch wel. Met heel veel dingen die je doet, heb je nu een andere belevingswaarde. Dat zal ook voor Kerst gelden. Ik heb trouwens geen bijzondere plannen, we vieren het in familiekring."

Auteur

ggeersing