Mooie kerstmarkt voor Amnesty en Vluchtelingenwerk

RODEN

De Kerstmarkt die op 10 december in het centrum van Roden gehouden werd, bracht veel aandacht voor de gedeelde stands van Amnesty International en Vluchtelingenwerk.

Deze markt werd op de Dag van de Mensenrechten gehouden, aanleiding om gezamenlijk actie te voeren voor vluchtelingen dichtbij en veraf. Amnesty richt zich op de wetgeving waarin de rechten van alle vluchtelingen (en alle mensen) waar ook ter wereld beschreven staan en waaraan de leiders van alle landen zich moeten houden. In de kraam werd specifiek de situatie van het albinomeisje Annie uit Malawi, die niet beschermd wordt door wetgeving en regeringsleiders; kinderen zoals zij worden vermoord omdat het een bijgeloof is in Malawi dat de lichaamsdelen van albinokinderen de mensen rijk zullen maken. Een gruwelijk lot voor al deze kinderen! Daarom is het goed dat 180 mensen de petitielijsten getekend hebben om de regering van Malawi op te roepen deze moordpraktijken te verbieden.

Geld nodig

Om dit werk mogelijk te maken is geld nodig, wat met de verkoop van kerstspullen (mn. Kaarsen en kaarten) verdiend wordt. Vluchtelingenwerk stond zij aan zij met de amnesty-standwerkers, om aandacht te vragen voor het vluchtelingenprobleem in Nederland, maar ook elders. Zij legden de mensen uit wat het voor mensen kan betekenen als zij vluchten; alles achter je laten en geen veiligheid en zekerheden meer hebbend. Een kaarsje werd uitgedeeld aan iedereen die daarvoor open stond. Licht in de duisternis werd door kaarsjes in de stand verbeeld. De gemeente Noordenveld ondersteunde deze kleine actie. In twee PKN-kerken in Roden en Leek werd het verhaal van Shawkan verteld, die als fotograaf op 14 augustus 2013 in Cairo een demonstratie vastlegde van aanhangers van de verdreven president Morsi. Agenten van de veiligheidsdienst wilden de betogers uiteendrijven. Shawkan legde het brute politieoptreden waardoor honderden mensen stierven, met zijn camera vast. Hij werd op brute wijze opgepakt en zit nu al vier jaar vast. In de kerken werden 174 handtekeningen gezet onder de petitielijst, waarop de regering van Egypte voorgehouden wordt dat fotograferen geen misdaad is. Het is fijn als mensen niet alleen de gezelligheid van anderen op de kerstmarkt ervaren, maar ook denken aan anderen, medemensen, die zich in akelige en mensonterende situaties bevinden.

Auteur

ggeersing