Landlopersdag in Gevangenismuseum Veenhuizen

VEENHUIZEN

De Landlopersdag in het Gevangenismuseum is dit jaar woensdag 28 december van 10.00 tot 17.00 uur.

Wie met het hele gezin een gezellig dagje uit wil tussen Kerst en Oud & Nieuw, kan terecht op de Landlopersdag in en rond het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Het museum staat dan in het teken van de landlopers, bedelaars en wezen die ooit de oorspronkelijke bewoners van het armengesticht waren waarin nu het museum gevestigd is. Dit jaar staat de Landlopersdag in het teken van de weeskinderen van Veenhuizen. Vroeger ving de Maatschappij van Weldadigheid weeskinderen op in het gesticht waar nu het Gevangenismuseum is gevestigd. Op de Landlopersdag is er een speciale tentoonstelling over de weeskinderen en Wil Schakmann, schrijver van het pas verschenen boek ‘De Kinderkolonie’ is ook aanwezig.

Pauperparadijs

Bezoekers worden meegenomen in de wereld van ‘het pauperparadijs’. Overal lopen landlopers rond, bedelaars vragen een aalmoes, kinderen rennen rond en spelen overal tussendoor. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat in het dagelijks leven van de landlopers. Wederom is de Landlopersdag grotendeels overdekt, de meeste theater- en muziek- voorstellingen vinden plaats onder maar liefst 600 m2 tentdoek. Er is van alles te zien en te beleven: ambachtelijke marktkramen, straatartiesten, oude kinderspelen en live muziek wisselen elkaar af en zorgen voor een authentieke sfeer.

Kinderroute

Voor kinderen is er een aparte kinderroute met leuke opdrachten en spellen. Bezoekers kunnen met een gids naar het voormalig Arbeidscluster van Veenhuizen wandelen, een rondrit in de Boevenbus maken, een bezoek brengen aan een voormalige gevangenis, een draaidemonstratie meemaken in de oude elektriciteitscentrale van Veenhuizen en nog veel meer. Entree: Volwassenen: 8 euro, kinderen t/m 12 jaar en MJK 3 euro, parkeren is gratis.

Auteur

ggeersing