Schaakclub Roden blijft op koers

RODEN

Schaakclub Roden heeft deze week met 5-3 gewonnen van schaakclub En Passant uit Usquert (ScepU) en blijft daardoor op koers in haar streven terug te keren in de Promotieklasse, de hoogste klasse van de noordelijke schaakcompetitie.

Op papier was Roden veel sterker van ScepU, maar de schakers uit Usquert boden taai verzet. Twee keer kwamen ze op voorsprong en pas aan het eind van de avond konden de Roners de overwinning veilig stellen. De wedstrijd begon met een snelle nederlaag van Tom Visser. Visser raakte verstrikt in een geniepige openingsvariant en kon al na een half uur spelen opgeven. Dick Dalmolen trok de stand gelijk, maar Roden kwamen weer op achterstand toen Henk van Bemmel een stuk weg blunderde. Na een remise van Ger Battjes werd het 21⁄2-21⁄2 door een winstpartij van Ruurd Kunnen. De wedstrijd kon toen nog alle kanten op. Johan Zwanepol had na knap spel een gewonnen stelling bereikt, maar Lieuwe Boskma stond onder zware druk en had nog maar een paar minuten bedenktijd over. In zulke situaties is Boskma echter op zijn best. Hij bleef goede zetten doen en het voordeel van zijn tegenstander verdween als sneeuw voor de zon. Remise. Zwanepol had een standaard eindspel waarin het er op aan kwam om op het juiste moment een toren tegen een loper te ruilen. Dat hoef je hem niet meer uit te leggen en voor het eerst die avond kwam Roden op voorsprong. Aan het eerste bord had Ward Romeijnders met de zwarte stukken steeds kalm zitten spelen zonder dat hij noch de witspeler duidelijk voordeel kreeg. Romeijnders had meer tijd over, dat wel. Plotseling leek hij het spel te versnellen. Zijn dame en toren rukten dreigend op en op dat moment voerde de tegenstander een foute combinatie uit. Romeijnders ving de dreigingen bekwaam op, organiseerde een tegenaanval en vlak voordat hij mat ging, gaf de man uit Usquert zich gewonnen.

Solide

In de 12e ronde van de interne competitie bleef aan de kop van het klassement alles bij het oude. Toch viel er van alles te beleven. Zo verzuimde Jan Duisterwinkel met wit een voordeel te verzilveren en ging uiteindelijk in het eindspel tegen een slim spelende Menno Keizer ten onder. Broer Kees trof met de zwarte stukken hetzelfde lot tegen Cees Hageman die een zeer solide partij speelde. Frans van Doorn nam het op tegen Arnold Meijster die met zwart een aanval te opportunistisch opzette. Van Doorn speelde geconcentreerd en nauwkeurig en kon na een paar mindere zetten van zijn tegenstander de partij al na 20 zetten in zijn voordeel beslissen. Henk Kouwenberg was weer goed op dreef en overspeelde met de witte stukken in een goed opgezette aanval Ab Colley. Albert Dijkema liet na een periode van afwezigheid zien dat hij het schaken nog niet verleerd was. Met wit won hij overtuigend van Jannie Russchen. De partijen van Arnout Wegerif tegen Bob van Maanen, Arend van der Burgh tegen Derk Holman en Jeppe Teensma tegen Jan van Spijker eindigden in remise.

Auteur

ggeersing